Hvis du gerne vil vide mere om Uganda og mere præcis Ugandas historie er du kommet til det rette sted. Vi har lavet dette overblik som vi sender til alle der skal med på en rejse til Uganda, men vi tænkte at vi jo ligeså godt kunne dele det med ALLE der var interesseret i Uganda. Så hermed 14 ting som vi mener du skal vide om Ugandas historie.
1. Forhistorisk
Alle jordens mennesker stammer oprindeligt fra Afrika. De første mennesker boede formentlig i Østafrika tæt på Uganda. Arkæologiske fund viser, at der har boet mennesker ved Victoriasøens bredder siden år 1000. Omkring år 1500 opstod der flere kongedømmer i området. Buganda var det største kongedømme. De andre kongedømmer i regionen var blandt andet Bunyoro, Toro og Ankole.
2. Kongeriget Buganda
Kongedømmet Buganda stammer fra begyndelsen af 1600-tallet. Gennem de følgende århundreder voksede kongeriget og blev et center for handel i regionen. Det var velbesøgt af arabiske karavaner, der ville købe slaver og elfenben.
3. Opdagelsesrejsende i Østafrika
I 1860 tre britiske opdagelsesrejsende kom til området i jagten efter at finde Nilens udspring. De opkalder blandt andet Afrikas største sø efter den britiske dronning Victoria. Altså den sø som nu hedder Victoria Søen.
4. I 1872 Møder Henry Stanley Kabakaen.
Henry Stanley besøger Bugandas kabaka (konge). Inden længe ankom protestantiske og katolske missionærer fra Storbritannien og Frankrig til området. På samme tid udbreder arabiske handelsfolk islam i regionen.
5. Der var religiøs borgerkrig i 1885 – 1887
Buganda plages af en religiøs borgerkrig mellem protestanter, katolikker og muslimske grupperinger, der hver kæmpede for magten i landet. Lederen af den protestantiske gruppe hed Apolo Kagwa.
6. 1890 – Den første premierminister
Kong Mwanga var leder af Buganda i 1890. Han blev støttet af landets protestanter. Kagwa blev udnævnt til Katikkiro (premierminister).
7. 1894 og Uganda var nu officielt under britisk styre
Buganda kommer officielt under britisk styre og bliver et britisk protektorat. Buganda er formelt set selvstændig, men under beskyttelse af Storbritannien. I de følgende år erobrer englænderne gradvist større og større områder.
8. 1900-1962 den såkaldte “del og hersk”- politik.
Briterne førte en såkaldt “del og hersk”-politik under deres styre. Briterne favoriserede kongedømmet Buganda i forhold til andre dele af Uganda. Det var også i Buganda skolesystemet blev udviklet. Folk fra Buganda begyndte at arbejde for englænderne. Som en modvægt blev hæren, fængselspersonalet og politiet dannet i nord. Modsætningen mellem det privilegerede Buganda og resten af Uganda kom til at præge hele koloniperioden.
9. 1962 og Uganda bliver selvstændig
Uganda opnår selvstændighed. Kolonitiden har sat sine spor. Der er store politiske forskelle mellem det nordlige og protestantiske Uganda People’s Congress (UPC) og det sydlige og katolske Democratic Party (DP). I forsøg på at bygge bro indgår Buganda og Norduganda en alliance. Bugandas daværende konge Mutesa 2 bliver præsident, mens Milton Obote indsættes som landets første premierminister. Man kan næsten argumentere for at Ugandas historie starter her.

10. I 1961 ville Buganda være selvstændig fra Uganda.
Buganda ønsker selvstændighed fra Uganda. Med hjælp fra hæren driver Obote kongen i eksil, og han overtager selv præsidentposten. Kongedømmet ophæves, og Uganda bliver en centralt styret et-partistat med Obote ved magten.
11. Idi Amin overtager magten og hans regeringsperiod varer fra 1971-1979
I januar 1971 tager Obotes militærgeneral, Idi Amin, magten ved et militærkup. Obote flygter i eksil i Tanzania. Skiftet bliver generelt modtaget positivt i den ugandiske regering, men det bliver alligevel en af de blodigste perioder i landets historie. Under Idi Amins regeringsperiode lider landet under en voldsom økonomisk krise, politisk forfald, etnisk udrensning og folkemord. Idi Amin, som selv var muslim, påbegyndte forfølgelse af kristne. Det anslås at 30.000 mennesker blev dræbt på ordre af Amin, mens tusindvis af andre måtte flygte ud af landet.
12. Regeringsskift og væbnet konflikt i 1979
Milton Obote kommer igen til magten. Idi Amin flygter ud af landet. Obotes anden regeringsperiode regnes for at være endnu værre end perioden under Idi Amin. Oppositionspolitikeren Yoweri Museveni og hans National Resistance Army (NRA) indleder en væbnet kamp mod Obote.
13. Blodig Borgerkrig og LRA i 1986
Efter fem års blodig borgerkrig bliver Obote afsat. Museveni kommer til magten og driver regeringshæren på flugt mod nord. Det nordlige Uganda hærges af konflikt og borgerkrig. Guerillahæren Lords Resistance Army (LRA) opstår. Formålet er at bekæmpe Ugandas regering. Den militære konflikt mellem LRA og regeringshæren kommer til at præge de næste ti år. Tusindvis af mennesker mister livet, og mange bliver drevet på flugt
14. Uganda i 2022
Museveni sidder stadig ved magten og er en af Afrikas længst siddende præsidenter. Specielt den unge generation er utilfredse og kritiske omkring Musevenis jerngreb om magten. De er utilfredse med landets mange udfordringer blandt andet uddannelsessystemet og manglende jobmuligheder.
Nu kender du til Ugandas historie, så er du klar til at tage med på en rejse til Uganda med Above Borders.