Helligdage i Turkmenistan

Turkmenistan er et relativt ungt land, men på trods den unge alder, har de alligevel fået etableret adskillige helligdage. Helligdagene strækker sig fra at hylde en lokal hest, til at hylde landets uafhængighed. Her kommer en oversigt over de Turkmenske helligdage.

Overblik over helligdagene

1. januar - Nytårsfejring

Nytårsdag er en hellig dag i Turkmenistan, ligesom mange andre lande. Det turkmenske folk fejrer det traditionelt ved Ashgabat-pladsen foran Älem underholdningscenter, hvor landets juletræ er i centrum for festligheden.
Et festligt show, med deltagelse af populære personligheder og stjerner på scenen. Højdepunktet af fejringen, er når præsidenten lykønsker befolkningen og gæsterne, hvor han derefter skitsere prioriteterne for landets fremtid. Ved hjælp af en telekonference, tilslutter Welayats (regionerne) i Turkmenistan skiftevis til nytårs feiringen i Ashgabat med lykønskninger og koncertnumre. Efter nytårs lykønskningerne fra statsoverhovedet, bliver nationalhymnen spillet, og der bliver affyret en masse festligt fyrværkeri, når de annoncerer starten på det nye år.

12. januar – Memorial Day

Memorial Day er en national ferie i Turkmenistan den 12. januar hvert år.
Dagen hylder heltene, som i 1881 som kæmpede mod russerne ved Goek Tepe. Turkmenistan skulle fortsat være en del af Sovjetunionen, indtil de fik deres uafhængighed i 1991. Det har først været siden uafhængigheden, at turkmenerne har været frie til at mindes dem, der mistede deres liv i kampen om at forsvare deres land.

08.marts – Kvindernes internationale kampdag

En officiel samling, som bliver afholdt i Ruhiyet paladset i Ashgabat, hvor præsidenten også deltager. Præsidenten lykønsker alle landets kvinder. Efterfølgende deler han titler ud som ’’Ene Myahri’’ (mors ømhed) til kvinder med mange børn, og ’’Zenan Kalby’’ (kvindens sjæl) til dem som arbejder med videnskab og i sundhedsvæsenet for deres hårde arbejde for landet.

21.marts – Nowruz

Nowruz er forårets første dag, og på denne dag er det forårsjævndøgn på den nordlige halvkugle. Nowruz, der betyder "ny dag", er en stor festlighed, der markerer den første dag i foråret og fornyelsen af naturen. Det inkluderer ritualer, ceremonier og kulturelle begivenheder samt nydelsen af et specielt måltid med deres kære. Nyt tøj skal tages på, besøg af familie og venner, og gaver, især til børn, udveksles. Nowruz fejres i flere central asiatiske lande, og i Turkmenistan byder det blandt andet på en festival, som Gustav og Jonas var med til

26. april – Akhal-Teke

Akhal-Teke er en helligdag der afholdes årligt den sidste søndag i april. Akhal-Teke er en hesterace fra Turkmenistan, og lige præcis hesten har stor værdi i det turkmenske samfund. Hesten betragtes nemlig som en del af familien, og derfor fejrer man den hvert år. Akhal-Teke menes at være en af de ældste eksisterende heste racer. De har et ry for deres udholdenhed, hurtighed og intelligens. Akhal-Teke heste er også kendt for deres evne til at modstå svære klimatiske forhold. På grund af deres skinnende frakke med en markant metallisk glans kaldes de gyldne heste.

18. maj - Forfatningsdag

Forfatningsdag i Turkmenistan fejres bredt og højtideligt 18. maj.
En national højtid - dagen for genoplivning, enhed og poesi af Magtymguly Fraghi (Pyragy)
Magtymguly var en åndelig leder og filosofisk digter, der blev født den 18. maj 1724. Han gjorde betydningsfulde bestræbelser på at sikre uafhængighed og suverænitet for folket i sin tid.
Det turkmenske folk lægger blomster ved forfatnings monumentet, og der vil i løbet af dagen blive afholdt koncerter samt oplæst poesi fra Magtymguly Fraghi.
Turkmenistans nuværende version af forfatningsdagen blev vedtaget i 2016.

05.juni – Eid/Khait

Sawm ', som er praksis med at faste i den hellige måned Ramadan, er en af de fem søjler i Islam. Muslimer mener, at det var i løbet af Ramadan-måneden, at teksten i Koranen blev afsløret for profeten Muhammed.
Muslimer fejrer Eid Al-Fitr som kaldes Khait i Turkmenistan med bønner.
Muslimer samles i moskeer eller åbne rum. Andre centrale elementer i Eid-festlighederne er at give penge til de fattige, kendt som 'Zakat'. Det beløb, der skal gives, afhænger af de ejendele, man har. sende Eid-hilsener og feste med familier. For mange er Eid en festival, der viser gud taknemmelighed for den hjælp og styrke, han gav dem gennem Ramadan-måneden for at hjælpe dem med at udøve selvkontrol.

9.august – Melon day

Turkmenistan fejrer en national helligdag i august kendt som "Melon Day."

Siden 1994 har den anden søndag i august været en officiel helligdag, der anerkender betydningen af meloner i Turkmenistans kultur og historie.
Flere steder lokker de gæster med udstillinger af gyldne meloner, og inviterer dem til smagsprøver af de meloner, der bliver dyrket i Turkmenistans forskellige regioner.
Der bliver også afholdt melonrelaterede konkurrencer d. 11 august i de forskellige byer, hvor vinderne modtager en præmie.

12.august – Kurban Bairam

Helligdagen også kendt som Al Eid Al Kabeer, hvilket betyder 'Den store Eid'. Dagen er endnu religiøs helligdag, med stor værdi for turkmenerne, da denne Eid varer fire dage, mens Eid Al Fitr er en dag. De fleste lande betragter trods alt begge Eids som værende lige lange.

9. september - National day

Turkmenistan er den sydligste stat i Centralasien og den næststørste.
Deres uafhængighedsdagsparade er en af de vigtigste begivenheder, der fejrer Turkmenistans uafhængighed fra Sovjetunionen i 1991. Uafhængighedsdagen er den største ferie i Turkmenistan. Paraden afholdes hvert år i Ashgabat, Turkmenistan og er den største militær parade i Centralasien.

06.oktober – Jordskælv mindedag

Jordskælvsmindedag er en national ferie i Turkmenistan, der afholdes den 6. oktober.
Dette er en mindedag for ofrene der døde under den massive og dødbringende jordskælv, der fandt sted denne dag i 1948. Et jordskælv hvor den første præsident Saparmurat Niyazov overlede som den eneste i hans familie.

12.december - Turkmenistans neutralitetsdag

Neutralitetsdagen er en helligdag i Turkmenistan.
Den 12. december 1995 vedtog De Forenede Nationers generalforsamling enstemmigt beslutning, der anerkendte og støtter Turkmenistans permanente neutralitet.
Den er også kendt som 'Bitaraplyk baýramy' hos turkmenerne.