Regler i Turkmenistan

Når man rejser i Turkmenistan bør man - ligesom alle andre steder - være klar over de lokale regler og skikke, så man ikke risikerer at komme i konflikt med lokale eller fornærme nogen. Det er trods alt sådan du vil få mest ud af din rejseoplevelse.

1. Når guiden siger ingen billeder

Generelt må man tage billeder overalt og af hvad som helst i Turkmenistan. Offentlige bygninger må dog ikke fotograferes. F.eks. præsidentens palads og forsvarsministeriet er ikke tilladt at fotografere. Derudover vil der være steder som er mere hellige end andre, hvor der ikke må tages billeder. Eksempelvis ved den første præsidents Mausoleum. Som sædvanligt skal man også passe på med at tage billeder af forbigående eller folk som arbejder på Bazarerne. Her er det vigtigt at man lige afklarer med vedkommende, at man tager et billede af dem. Ligesom man selv måske ikke har lyst til at være på et turistbillede mens man er på arbejde. Uanset, så skal man nok få besked når man ikke må tage billeder, så man skal ikke bekymre sig om, at komme til at gøre noget forkert.

2. Påklædning ved Moskéer

Skal vi besøge en Moské er det vigtigt at man respekterer den påkrævede påklædning. Reglerne for mænd og kvinder er de samme. Man må ikke have bare arme eller ben. Hvilket vil sige vi anbefaler man har en lang buks og en langærmet trøje med i tasken! Derudover skal man dække sit hoved/hår - det behøver ikke være vildere end et lille slør eller en almindelig kasket. Nogle gange kan man låne lidt tøj hvis man ikke har, men det er ikke altid en mulighed, så sørg for selv at tage noget med.

3. Ingen rygning offentligt

Det er ulovligt at ryge offentligt Turkmenistan og det er der en hel særlig grund til.
Landets første præsident stoppede med at ryge grundet helbredsmæssige oversager. Derfor gjorde han det ulovligt at ryge offentligt, så han ikke blev lokket i fordærv.
Er du ryger, så skal du sikre dig at ryge steder hvor det er tilladt. Guiderne skal selvfølgelig nok kunne fortælle hvor og hvornår der vil være mulighed for det.
Derudover er det ulovligt at medbringe mere end 2 pakker (40 cigaretter), med ind i landet. Bare rolig, du kan sagtens købe lokal tobak forskellige steder.

4. Nyd du er i et af verdens mest isolerede lande

På trods af fremmede regler og skikke, så husk at nyd den enestående oplevelse du har i et land, meget få får adgang til. Vær nysgerrig, nyd de nye indtryk, tænk over dem og berig dig selv med et større perspektiv af verdenen.