I august 2020 tog Above Borders og Blue Lobster på et sandt fiskeeventyr, da vi sammen rejste nordøst for Danmark for at dykke ned i Færøernes fiskekultur og dens mange lag.
For at forstå denne kultur har Above Borders påbegyndt et samarbejde med Blue Lobster – en anden entreprenør-baseret virksomhed -, hvis ambition er at ‘at ændre den måde, vi køber fisk på’. Sammen er missionen at udforske, lære og oplyse omkring hele verdens fiskekulturer, og vi starter på Færøerne!
Da vi i samarbejde med Blue Lobster besøgte Færøerne, mødte vi et utal af lokale færinger og fiskere, der alle udviste et uovertruffent værtskab og stort engagement for at vise og lære fra sig om landets autentiske fiskekultur. På denne måde blev vi især bekendte med den gastronomiske side af fiskeindustrien og smagte på den helt friske – og i øvrigt helt fantastiske – fisk. Til både jeres og vores held er alle disse oplevelser – og meget mere – blevet foreviget med både billeder og video, som tilsammen skal udforme en unik dokumentarfilm om fiskekulturen på Færøerne, Skandinaviens mest isolerede destination!
Hvis du er interesseret i at høre mere om, hvornår dokumentarfilmen har præmiere, kan du klikke her og skrive dig op til vores nyhedsbrev og dermed blive en af de første til at modtage en invitation.
Færøerne er en forbløffende øgruppe beliggende mellem Island og Norge. Landet består af 18 øer, der er forbundet med et imponerende tunnelsystem og broer, understøttet af færger. Den isolerede position, omgivet af farvande, kan skabe skiftende og udfordrende vejrforhold på øerne, men skaber også grundlaget for en særpræget fiskerisektor og ‘ocean’ gastronomi af høj, høj kvalitet.
Færingerne har brugt generationer på at finpudse de nødvendige fiskerifærdigheder for at kunne leve af de maritime ressourcer, de har til rådighed – og de finpudser stadig. Fiskerne er så effektive, og havene er så dybe, at fisk nu udgør mere end 90% af øernes samlede eksport. Og på grund af omfanget af deres fiskeri er de i stand til at levere fisk og skaldyr af høj international kvalitet. Samtidig bidrager de færøske fiskere til global fødevaresikkerhed, og de er med til at opretholde et bæredygtigt levebrød for mange, der bor på Færøerne.
På trods af de mangeårige traditioner og dyb fiskerikultur, fortsætter de færøske fiskere i dag stadig med at udvikle og forbedre deres praksis. Den færøske regering bidrager med nødvendige ressourcer for at sikre sunde fiskebestande, og det er almindelig praksis at anvende kroge- og line-fiskemetoder til mange arter – selv på industrielt niveau. Dette er en af de mest bæredygtige fiskemetoder på grund af dens minimale miljøpåvirkning og begrænsede bifangst. Ud over at bæredygtige fiskemetoder er blevet normen i branchen, er målet også at lære den nye generation af fiskere en ny og mere human måde at behandle fiskene på, når den først er fanget. Hver fisk, der bliver trukket op, dræbes inden for 20 sekunder efter landing, og derefter sættes den direkte i et iskoldt saltbad. Denne praksis har blandt andet gjort færøsk fisk verdenskendt!
Hvis du er interreseret i at rejse med til Færøerne, kan du læse mere om vores rejser her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du kan glæde dig til:
- at blive inviteret til events
- få besked når vi har nye rejser klar
- få tilsendt unikke historier fra nogle af verdens mest isolerede destinationer
- blive opdateret på Above Borders
I dit første nyhedsbrev får du en gratis e-bog med 8 personlige beretninger fra Nordkorea, skrevet af Jonas Bang Andersen.