Når man besøger et land som Nordkorea, hvor turisme ikke er særlig udbredt - kan man gøre rigtig stort indtryk på lokalbefolkningen, hvis man kan et par koreanske fraser. Ja, det hedder koreansk og ikke nordkoreansk. De snakker nemlig det samme sprog både i Nord- og Sydkorea. Der er dog visse forskelle. Hvor man i Sydkorea blev påvirket af omverdenen efter splittelsen, var det ikke tilfældet i Nordkorea. Derfor er sprogene lidt ligesom at sammenligne nutidig dansk og gammelt dansk. Betydende at man i Nordkorea snakker en meget formel version af koreansk, hvor den i sydkorea er lidt mere moderne og afslappet. Her kommer 5 ting du skal lære at sige på koreansk, inden du rejser afsted!

Jonas Nordkorea

Hej – AN NYONG HA SHIM NI KA

Det måske mest obligatoriske ord at lære, hvorend du rejser hen er "hej". Nordkoreanerne er meget generte af natur, især når de en sjælden gang imellem møder udlændinge. Det betyder dog ikke, at de ikke er venlige - faktisk langt fra. Hvis du derfor smiler og siger "An Nyong Ha Shim Ni Ka", så vil du ikke blot få et hej retur, men med størst sandsynlighed også et smil. Jonas forklarer herunder, hvordan det udtales:

På koreansk: 안녕하십니까

Rart at møde dig – PAN KAP SUM NI DA

Nu du har fået deres opmærksomhed, hvorfor så ikke følge op på den mest høflige måde muligt? PAN KAP SUM NI DA betyder rart at møde dig. Typisk kan du levere ordene med et lille nik. Det er en sætning der bruges ofte i Nordkorea. Det bruges nemlig også når du møder folk, du tidligere har mødt. Sætningen er så populær at der endda er blevet lavet en sang.

På koreansk: 반갑습니다

Undskyld – MI AN HAM NI DA

Et ord du, højst sandsynligt, aldrig planlægger at bruge, men når det bliver nødvendigt, er det pokkers rart at kunne. Det kan f.eks. være hvis du støder ind i en mens vi er i metroen eller du sov for længe og bussen blev nød til at vente på dig. Husk at sige undskyld.

På koreansk: 미안합니다

Tak – KAM SA HAM NI DA

Vi fortsætter i de høflige fraser. Nordkoreanere er nemlig generelt et meget høfligt talende folkefærd. Hvis en koreaner gør noget for dig så sig tak. Det kan f.eks. være hvis tjeneren serverer noget mad, buschaufføren har gjort et godt stykke arbejde eller noget helt tredje. Der findes derudover en huske regel til hvordan man siger tak, som du kan høre herunder.

På koreansk: 감사합니다

Lad os gå – KAP SI DA!

Du har sikkert hørt om, at der er visse regler i Nordkorea. Den absolut vigtigste regel er dog: Lyt til guiden. Hvis du derfor hører Kap Si Da - Så ved du, det er på tide at komme afsted. Bare rolig, det er dog venligt ment. Guiden vil jo gerne sikre, at du når at opleve så meget som muligt på en rejse til nordkorea. Det er først hvis guiden også siger "BALI BALI" (Det betyder nemlig skynd dig), at du har travlt.
Er der andet du gerne vil lære at sige på koreansk? Kontakt os, så kan vi lave en version 2 eller tilføje endnu flere ord.

På koreansk: 갑시다