Kim Il Sung

Den mest berømte og anerkendte mand i Nordkorea er Kim Il Sung. Han grundlagde Nordkorea og hjalp eftersigende i befrielsen fra Japan kort før Korea krigen. Det er samtidig også en mand som de færreste udenfor Nordkorea kender helt, og derfor vil vi nu kortlægge hvem Nordkoreas grundlægger Præsident Kim Il Sung i virkeligheden er.

Fakta om Kim Il Sung

Vi vil gerne starte med det vi er helt sikre på, og de lidt mere konkrete fakta om Kim Il Sung den første af Nordkoreas ledere. Derfor har vi lavet denne faktaboks som ikke tager højde for røverhistorier eller rygter, men i bund og grund er det som alle på tværs af verdenen overordnet kan blive enige i.

Faktaboks

  • Fulde navn: Kim Il Sung 김일성

  • Født: 15. april 1912

  • Embede: Præsident af Nordkorea

  • Regeringsperiode: 1948 - 1994

  • Død 8. juli 1994

Kim Il Sungs embede

Korea blev frigjort fra Japan i 1945. Fem år senere udbrød Korea krigen som varede indtil 1953. I denne periode og frem til sin død var Kim Il Sung leder for Nordkorea. I hans regeringsperiode var haft officielle stilling først og fremmest premierminister. I 1972 blev den stilling dog nedlagt og erstattet af titlen præsident. Siden hans død i 1994 har ingen overtaget den stilling, da der i nordkoreanernes øjne kun kan være én præsident af Nordkorea.

Kim Il Sung og Kim Jong Il

Kim Il Sungs Død

På selve dødsdagen, den 8 juli 1994, blev der erklæret undtagelsestilstand i landet. Hele befolkningen var i chok og stortest alle brød ud i gråd da nyheden om at Kim Il Sung pludselig var død på grund af en blodprop. Efter præsidentens død skulle der være en ny leder af Nordkorea. Det var dog et nemt valg, for den respekterede leder havde i 1980 allerede udråbt sin efterfølger, det skulle være sønnen Kim Jong Il.