Når jeg har holdt foredrag om Nordkorea får jeg tit spørgsmål om religion i Nordkorea. Hvad tror nordkoreanerne på? Må de tro på hvad de vil? Er de kristne? Kort fortalt, alle spørgsmål der lægger sig op af spørgsmålet ”Er der religionsfrihed i Nordkorea?

Jeg tror på at jeg ofte får disse spørgsmål, da det sjældent er noget jeg rent faktisk har fortalt om i mine foredrag. Det er fordi jeg bedst kan lide at fortælle om ting jeg selv har oplevet og set med egne øjne, og indtil min sidste rejse til Nordkorea havde jeg ingen oplevelser haft.

Men det har nu ændret sig.

Bongsu Church

Det var forår i Nordkorea – faktisk var det påske, som jo bekendt er en kristen højtid. På programmet for dagen var indlagt et besøg ved Bongsu Church, som efter sigende skulle være en kristen kirke. Oprindeligt var det planlagt at besøget skulle være på en søndag, men dette blev ændret fordi der ville være en gudstjeneste og præsten dermed ikke havde tid til at vise os rundt i kirken.

På vejen hen til kirken, fortalte vores guide Ms. Kim at der i Pyongyang er 3 kristne kirker. 2 protestantiske og 1 katolsk kirke. Bongsu Church er en protestantisk og har flest medlemmer. Hun spurgte også ind til vores religion og om vi var meget troende. Stort set hele vores gruppe svarede at vi da både var døbt og konfirmeret, men det var ikke sådan at vi gik i kirke hver søndag.

Da vi ankom til kirken blev vi taget imod med åbne arme af Præsten og hans kirkeminister. De viste os ind i kirken, som havde et stort kors for enden af alteret. Der var også en prædikestol. For enden af kirken så vi to kvindelige kirketjenere som stod og pudsede glas af. Præsten fortalte at de var ved at forberede til påske ceremonien som skulle foregå dagen efter.

Hvordan foregår en gudstjeneste i Nordkorea?

En fra vores gruppe spurgte så hvordan sådan en gudstjeneste foregik. Vi var alle meget nysgerrige for netop at sammenligne dette med den danske kirke.

Præsten fortalte at der var ca. 200 medlemmer af kirken, og de var her stort set alle sammen hver gang der var gudstjeneste. Det var dog ikke noget krav at man var i kirken hver søndag for at være medlem. Præsten fortsatte og fortalte at de sang salmer og læste op fra biblen. Det er sådan at man som turist i Nordkorea ikke må have medbringe en bibel. Vi var derfor meget nysgerrige efter at se biblen der tilhørte kirken. Præsten fortalte os at den desværre ikke var tilgængelig i dag, men den kom altså frem under gudstjenesterne.

Vi spurgte også ind til de mere ceremonielle dele af det at være folkegænger. Kunne nordkoreanere blive døbt, konfirmeret, gift og begravet i kirken?

Præsten fortalte som det mest naturlige, at selvfølgelig kan man det. Det var jo en kristen kirke, og en kirke og disse højtider var en mulighed når man var medlem. Han fortalte dog at ingen nogensinde har ønsket dette, og de derfor ikke havde viet et eneste par eller døbt et eneste barn – men det var altså muligt!

Dette ledte samtalen hen til vores guide Ms. Kim, og vi spurgte hende om hun var kristen og hvilken religion hun havde. Hun var ikke kristen og hun kendte ikke nogen der var. Ms. Kim følger Juche ideologiens principper, som er blevet fastlagt af Nordkorea første præsident Kim Il Sung.

Kirke i Nordkorea

Præsten og kirkeministeren

Da rundvisningen var slut var vores bus lige kørt for at skulle tanke benzin op. Vi blev derfor nød til at vente på vores chauffør kom tilbage. Det gav til gengæld anledning til en snak med præsten og kirkeministeren. De fortalte begge om deres liv i kirken, og at de arbejdede her.

Jeg lagde mærke til at ingen af dem bar kors, til gengæld var de to også de første nordkoreanere som jeg havde set, der ikke var Kim Il Sung og Kim Jong Il på brystet. Om dette har noget med deres religion at gøre, om det var fordi de var i arbejdstøjet eller om der er en helt tredje grund, det ved jeg ikke.

Men Jonas, er der så religionsfrihed i Nordkorea?

Næste gang jeg får spørgsmålet til et foredrag, så kan jeg i hvert fald med bedre grundlag svare. Mit svar bliver dog højst sandsynligt det samme. Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg kan fortælle at vores guider og den kristne præst i Bongsu Church fortalte at der er religionsfrihed. Jeg kan også fortælle at jeg ikke tror at der er særligt mange kristne i Nordkorea. Jeg kan fortælle jeg tror langt de fleste i Nordkorea har dedikeret deres tro til Juche og landets ledere.

Ja, jeg ved godt det er et super dårligt svar. Jeg ved godt at du måske ikke er blevet særligt meget klogere af at læse det her. Forhåbentligt fandt du det dog interessant og har lyst til at læse endnu flere fortællinger fra Nordkorea.