Religion i Nordkorea er noget, jeg ofte bliver spurgt til, når jeg holder foredrag om Nordkorea. Hvad tror nordkoreanerne på? Må de tro på, hvad de vil? Er de kristne? Kort fortalt: er der religionsfrihed i Nordkorea?
Religion er dog generelt sjældent noget, jeg fortæller om i mine foredrag. Det er fordi, jeg bedst kan lide at fortælle om ting, jeg selv har oplevet og set med egne øjne. I løbet af de seneste rejser til Nordkorea har jeg imidlertid fået større indblik i religion i Nordkorea.
Religion i Nordkorea & Bongsu Church
Det var forår i Nordkorea, nærmere bestemt påsken som bekendt er en kristen højtid. På dagens program var der indlagt et besøg ved Bongsu Church, som efter sigende skulle være en kristen kirke. Oprindeligt var det planlagt, at besøget skulle være på en søndag, men det blev ændret fordi der skulle være gudstjeneste. Præsten havde derfor ikke tid til at vise os rundt.
På vej til kirken fortalte vores guide Ms. Kim, at der i Pyongyang er tre kristne kirker; to protestantiske og én katolsk. Bongsu Kirke er protestantisk og har flest medlemmer. Ms. Kim spurgte ind til vores religion i Danmark, og om vi var meget troende. Stort set hele vores gruppe svarede, at vi både var døbt og konfirmeret. Der var dog ingen af os, der gik i kirke hver søndag.
Da vi ankom til Bongsu Kirke, blev vi taget imod med åbne arme af præsten og hans kirkeminister. De viste os indenfor, og vi så med det samme et stort kors for enden af alteret. Der var også en prædikestol. Bagrest i kirken så vi to kvindelige kirketjenere som stod og pudsede glas af. Præsten fortalte, at de var ved at forberede påske-ceremonien som skulle foregå dagen efter.
Gudstjeneste i Nordkorea
En fra vores gruppe spurgte, hvordan en gudstjeneste foregik. Vi var alle meget nysgerrige for at sammenligne med den danske kirke.
Præsten fortalte, at der var cirka 200 medlemmer af kirken. Stort set samtlige medlemmer dukkede op hver gang, der var gudstjeneste. Det var dog ikke noget krav, at man var i kirke hver søndag for at være medlem. Præsten fortsatte og fortalte, at de sang salmer og læste op fra biblen. Her kan jeg tilføje, at man som turist i Nordkorea ikke må medbringe en bibel. Vi var derfor meget nysgerrige efter at se biblen, der tilhørte kirken. Præsten sagde, at den desværre ikke var tilgængelig i dag, men den var selvfølgelig i brug under gudstjenesterne.
Efterfølgende spurgte vi ind til de mere ceremonielle dele af det at være kirkegænger. Kunne nordkoreanere blive døbt, konfirmeret, gift og begravet i kirken? Præsten fortalte – som det mest naturlige -, at det kunne man selvfølgelig godt. Det var jo en kristen kirke, og derfor var det muligt at dyrke de højtider, der var forbundet med troen. Der var dog ingen, der indtil videre havde ytret ønske om dette, og der var derfor ikke viet et eneste par eller døbt et eneste barn. Men muligt var det altså.
Snakken om de kristne højider ledte samtalen hen til vores guide Ms. Kim. Vi spurgte hende, hvilket religion hun troede på. Hun var ikke kristen og hun kendte ikke nogen der var. Ms. Kim følger i stedet Juche Ideologiens principper, som er blevet fastlagt af Nordkorea første præsident Kim Il Sung.
Præsten og kirkeministeren
Da rundvisningen var slut, var vores bus lige kørt for at tanke benzin. Det gav os tid til en snak med præsten og kirkeministeren, som begge fortalte om deres liv i kirken. Her lagde jeg mærke til, at ingen af dem bar kors. Til gengæld var de også de første nordkoreanere, som jeg havde set, der ikke bar Kim Il Sung og Kim Jong Il på brystet. Om dette har noget med deres religion at gøre, om det var fordi de var i arbejdstøjet, eller en helt tredje grund, det ved jeg ikke.
Så Jonas, er der religionsfrihed i Nordkorea?
Næste gang jeg får spørgsmålet til et foredrag, har jeg i hvert fald et bedre grundlag for at svare. Mit svar bliver dog højst sandsynligt det samme. Jeg ved det simpelthen ikke! Jeg kan fortælle, at vores guider og den kristne præst i Bongsu Church fortalte, at der er religionsfrihed. Jeg kan også fortælle, at jeg ikke tror, at der er særligt mange kristne i Nordkorea. Jeg tror, at langt de fleste nordkoreanere har dedikeret deres tro til Juche og landets ledere. Jeg ved godt, at det er et vagt svar. Forhåbentligt fandt du stadigvæk min indlæg interessant og har lyst til at læse endnu flere fortællinger fra Nordkorea.