Ruslands feriekalender er en god afspejling af landets mangfoldige historie. Den indeholder religiøse og patriotiske helligdage, hvoraf mange fører tilbage til sovjetiden, men også kombinerer vigtigt dage tilbage fra det kejserlige Rusland.
1. januar – Nytårsfejring
Nytårsaften den 31. december er den største festlighed for russerne. Familier og venner samles til et stort opdækket bord med masser af mad. Hele fejringen af nytåret foregår ved bordet og man sætter sig først til at spise ved midnat. Til nytåret hører også champagne, fyrværkeri og gaver til. Ligesom i Danmark, har alle russere TV’et tændt ved midnat, hvor man ser uret på Spasskaya-tårnet i Kreml slå 24.00
7. januar – Juledag
Den ortodokse kirke genkender den 7. januar som dagen for Jesus blev født. Andre steder i verden fejres julen den 25. december.
Forskellen i tidspunktet for julefeirelserne strækker sig tilbage til 1582, da pave Gregor XIII, bestemte, at den katolske kirke skulle følge en ny kalender, kaldet den gregorianske kalender, da den var tættere på solkalenderen end den julianske kalender
I Rusland er der nogle der faster julaften, indtil den første stjerne er dukket op på himlen. Folk spiser derefter en slags grød lavet af hvede eller ris, serveret med honning valmuefrø, frugt som bliver kaldt ‘sochivo’.
23. februar – ‘Defense of Motherland Day’
Det kan også kaldes ‘Defense of Motherland Day’.
Ferien hæder dem, der i øjeblikket tjener de væbnede styrker, og dem, der har tjent tidligere.
I Moskva afholdes traditionelt en ceremoni ved graven af den ukendte soldat nær Kremlin-væggene.
8. marts – kvindernes international kampdag
I Rusland er denne dag en betydelig og populær helligdag, som først blev en nationaldag i 1965.
Det er en tradition at man på denne dag giver kvinder gaver og blomster for at udtrykke taknemmelighed for deres arbejde, kærlighed og hengivenhed. Overalt i Rusland ses denne helligdag som en dag til at fejre femininitet, skønhed og den kommende forårssæson mere end en dag for kvinder og mindretallets rettigheder.
Maslenitsa – sidste mandag i marts
April er et udtryk for overgangen fra vinter til sommer. I april skifter vejret nemlig fra vinter til forår og fra forår til sommer på ganske få uger. I Rusland er slutningen af marts endda ekstra særlig, fordi det er perioden for Maslenitsa-festivalen, der også kaldes Sol Festivalen og Pandekage- eller smørugen. Denne festival bliver fejret i slutningen af kulden og starten af varme, vækst og håb.
I gamle dage var Maslenitsa mindehøjtiden for de døde. Brændingen af figuren Maslenitsa, der betyder (hendes begravelse) og blini som betyder (pandekager). Men med tiden vendte russerne den triste ferie til noget mere positivt, varmt og underholdende.
1. maj – Spring and labor day
Denne helligdag er forbundet med en mindedag for arbejderbevægelsen. Mange russere bruger denne dag til at slappe af. Nogen tager tilbage til deres hjem på landet, også kaldet ’dachas’ for at arbejde i haven eller tilbringe tid med familien. Det er også almindeligt, at folk holder picnic eller griller. Mænd giver forårsblomster, især tulipaner til kvinderne, og forældre kan købe balloner og is til deres børn for at fejre afslutningen af den kolde sæson.
9. maj – Victory Day
Rusland og flere tidligere republikker i Sovjetunion fejrer sejrens dag, der markerer dagen efter, at det nazistiske Tyskland overgav sig og sovjetiske styrker tog kontrol over Berlin, hvilket afsluttede anden verdenskrig
12. juni – Russia Day
Hvis Ruslands-dagen falder på en weekend, får man normalt en ekstra fridag på en ugedag. Hvis ferien falder på en tirsdag eller torsdag, erklæres der ofte en ekstra fridag om mandagen eller fredagen.
Denne dag mindes russerne om den vedtagelse 12. juni 1990 af suverænitetserklæring, der erklærede Ruslands uafhængighed fra Sovjetunionen.
4. november – Day of unity
Dette er Ruslands nyeste helligdag og er en national helligdag med det formål at fremme patriotisme og tolerance mellem etniske og religiøse grupper i Rusland.
Dette er en erstatning for en gammel helligdag, der blev oprettet af tidligere præsident Boris Jeltsin efter Sovjetunionens sammenbrud. Uden en erstatning ville russerne have en periode fra juni til januar uden en national helligdag, hvilket ikke ansås for optimalt.
I betragtning af at denne dag ligger tæt på den gamle helligdag som var d.7 november, har mange russere ikke bemærket ændringen, og for at hjælpe overgangen fejres dagen på samme måde som den gamle med massere af fyrværkeri, mad og drikke.