Har du nogensinde prøvet at holde jul andre steder end hjemme i familiens skød? Så ved du, at blot man ikke er i vante rammer er en kæmpe oplevelse og giver en masse indtryk. Kunne du så forestille dig at holde jul i Nordkorea? Det kan måske være svært, men Daniel som har holdt jul i et af verdens mest isolerede lande har skrevet om hvordan det føles - og det kan du læse her!

Er det vigtigt at ringe hjem?

Den 23 december  ankom jeg til Pyongyang, Nordkorea på en meget kold onsdag aften. Jeg var afsted med en gruppe fra Hong Kong, hvor vores gruppe bestod af 10 unge fra Hong Kong, én professionel fotograf fra Singapore, én brite og mig selv - fra Danmark. Det første vi møder da vi stiger af toget, er en helt mørk perron uden lys overhovedet. Vi bliver guidet af vores Nordkoreanske guides med lommelygter hen til vores tour bus, som fører os til vores hotel. Vores Nordkoreanske guides var godt klar over, at man i Vesten holder jul d. 23/24 december og fortalte, at vi kunne ringe til vores familier og ønske dem glædelig jul, hvis vi havde lyst – Det kostede dog ca. 40 kr. i minuttet, hvorfor jeg besluttede, at det nok ikke var så vigtigt.

Juleaftensdag

Dagen efter d. 24 december var jo juledag. Der var dog ikke så meget jul over morgenen, da jeg vågnede op til en morgenmad bestående af ris, grøntsager, suppe og lidt kød. Det eneste der virkede lidt juleagtigt var lidt sne og -15 grader.

Vi havde et stramt program, så kl. 08:00 sharp, skulle vi sidde ude i bussen. Programmet for juledagen var som følgende:

  • Besøge paladset hvor de 2 tidligere ledere Kim Jun Ill og Kim Ill Sung ligger begravet
  • Besøge PUF universitet (Pyongyang University of Foreign Studies) – Hvor vi fik lov at tale med de studerende på enmandshånd og stå på skøjter sammen med dem.
  • Spise ”Italiensk Pizza”
  • Deltage i en folkedans

Folkedans i Nordkorea

Vi fik fortalt af vores guides, at det var en speciel dag, hvor man danser en gammel traditionel dans. Der var hundredevis af Nordkoreanere samlet på en stor plads, hvor alle dansede helt perfekt synkront med hinanden – Hvis vi havde lyst, fik vi til og med lov til at danse med Nordkoreanerne.

Generelt var alle koreanere fokuseret på deres dans og lod ikke til, at være påvirket af vores tilstedeværelse midt i centrum af pladsen. Der var dog et par kvinder, der kiggede og blinkede til os fyre. Specielt én kvinde var meget fremme i skoene – Se billede af hende nedenfor.

Julestemning blev der ikke så meget af. Der var hverken julelys, nisser, julemad eller andet der på nogen måde mindede om julen - Men når man er i et land som Nordkorea, tænker man ikke ét sekund på det mangler. I stedet tænker man på alle de oplevelser som er tilstede.

Vil du læse flere personlige beretninger fra Nordkorea? Så kan du finde mange flere historier her