100.000 mennesker der optræder – samtidig. Ja du læste rigtigt. Hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det i Pyongyang.

Glorious Country

I forbindelse med 70 års dagen for grundlæggelsen af Nordkorea, blev forestillingen Glorious Contry afholdt. Den del af den nordkoreanske befolkning som har deltog i forestillingen har øvet i 4 måneder, for at de hver dag i en måned kan optræde. Sandheden er vel egentlig at de deltagende har trænet gennem hele sit liv, for at blive dygtige nok til at kunne deltage i sådan et arrangement. Det kræver ihvertfald en kombination af talent og hårdt arbejde at blive udtaget til at skulle deltage i sådan et arrangement. En deltagelse som for i øvrigt er en kæmpe ære, både for dig som person, men også for hele din familie. En ære som du kan fortælle vidt og bredt om i mange år - præcis som vores guides gjorde om deres optræden i 2005.

Mass games Nordkorea forestilling
Mass Games I Pyongyang Nordkorea

May Day Stadium

Måske tænker du – hvilket stadium er stort nok til at huse 100.000 optrædende plus publikum?

Det er verdens største fodboldstadium, May Day Stadium. Det ligger i udkanten af Pyongyang og har 150.000 siddepladser. 50.000 mere end Camp Nou i Barcelona.

May Day Stadium bruges også til nationale fodboldkampe, parader og andre forestillinger, men i september og oktober måned 2018 var stadionnet dedikeret til Mass Games i Nordkorea

Navnet May Day

May Day Stadium blev bygget i 1989 og var færdig i maj måned. Færdiggørelsen af byggeriet blev timet med Arbejdernes Internationale kampdag, en international helligdag som endda også fejret i Danmark. Derfor blev navnet ”May Day”. Det bliver dog af lokale også genkendt som Rungrado, som betyder Rungra Ø. Stadionnet ligger nemlig på øen Rungra som ligger i Taedong floden.

Når man stiger ud af bussen bliver man overvældet af den gigantiske stadion. Det er på en og samme tid et imponerende, men skræmmende bygningsværk. Det ligner på mange måder en blomst der er ved at springe ud, men også et uindtageligt fort - og vi er på vej direkte ind i "løvens hule". Indvendig er ligeså imponerende og overvældende.

Rungrado May Day Stadium Nordkorea

Forestillingen

Selve forestillingen er en kombination af historiefortælling om Nordkoreas tid siden grundlæggelsen. En fortælling der både skildrer de gode og hårde tider. Tider der nu er endt med at blive en et håb for fremtiden og et håb for genforening – det er i hvert fald hvad sidste akt handler om. De optrædende er i alle aldersgrupper. Den yngste er 6 år og står på hovedet. Den ældste er 67 og er den ældste af 3 generationer som spiller på det nationale musikinstrument.

På den ene tribune sidder 17.000 folkeskolelever. De begyndte forestillingen, da de mere end ualmindeligt velkoordineret indfandt sig på pladserne og markerede i form af deres farvede bøger at de var klar til at modtage instruktioner til hvornår de skulle skifte billede næste gang.

Det var tydeligt at det ikke var første gang at disse elever optrådte, men så igen.. Forestillingen kørte nu også på 4 uge, og de optræder hver dag.

I videoen herunder kan du se hvordan billederne i baggrunden ændrer sig – det er folkeskoleelever der skifter farver på hver deres bog.

Mass Games er selvfølgelig ikke hver dags kost i Nordkorea – faktisk var det ikke engang programlagt da vi i efteråret 2018 tog til Nordkorea. Vi var bare heldige at rejsen blev forlænget og dermed fik muligheden for at se forestillingen. Det er dog til gengæld hverdags kost på vores rejser at der sker noget overraskende eller noget imponerende. Derfor synes vi du skal tage med på vores næste rejse til Nordkorea.