"Do you know Gareth Bale? You look like him!" Vi besøgte University of Tourism i Pyongyang, og det var lidt af en oplevelse!

De kulturelle indtryk

Frederik & Studerende

Mødet med en anden kultur er altid interessant. Dog kan det godt være svært helt at sammenligne, hvis man snakker med en person, som udover at have en anden kultur også kommer fra en anden generation. Derfor var en af mine helt specielle oplevelser på vores rejse til Nordkorea besøget på University of Tourism. Her snakkede vi med studerende i start 20'erne, ligesom jeg selv er. Inden afrejse havde jeg primært hørt, at nordkoreanerne var meget reserveret og lukket. Lukketheden skulle også betyde, at de ikke gik op i deres omverden. Jeg var meget spændt på, at få be- eller afkræftet mine forudantagelser.

Mødet med nordkoreanske studerende

Da vi ankommer på universitetet, møder vi en lærerinde og bliver ført ind i et klasselokale. I lokalet sidder 16 nordkoreanske studerende i deres uniformer og venter spændt på os. De smiler alle sammen, og efter et kort øjeblik falder alle de studerendes blikke på en dreng i midten. Han har fået æren af at byde os velkommen, og i baggrunden står flere af dem og fniser imens. Det er ikke daglig kost, at de skal sidde og snakke med en flok hvide europæere.

Studerende

Vi bliver fordelt ud i grupper, hvor vi er 1-2 danskere og 3-4 nordkoreanere. Der er den klassiske akavede stilhed i et par sekunder. Lige da jeg skal til at bryde den, spørger en nordkoreansk dreng, hvad jeg hedder. Vi udveklser navne, og derefter bliver jeg sat på prøve. Han spørger mig, om jeg kan gætte hans og to andre pigers alder. På dette tidspunkt ved jeg ikke hvad den typiske alder for en universitetsstuderende i Nordkorea er. Jeg ved, de har 1 år tilbage af deres uddannelse. jeg spiller sikkert og skyder alle tre til at være 21. BINGO!

Jonas & Elever

Vi quizzede

Snakken gik, og jeg var meget nysgerrig på at lære om deres liv. Nysgerrigheden var gengældt og de var i den grad også nysgerrige på mit. Vi snakkede om, hvordan mit studieliv var kontra deres, og hvad jeg ellers lavede. De havde alle sammen sport i deres fritid uden for studierne, hvor de både spillede fodbold, basketball og badminton. I Nordkorea bor man hjemme ved sine forældre indtil man bliver gift, hvilket også var tilfældet for disse studerende. Efter snakken havde gået i en halv times tid, ville drengen i vores gruppe quizze med mig. Quizzen handlede om hovedstæder, og jeg synes nu altid, jeg har været rimelig skarp på simpel geografi men....Han var vildt dygtig, og jeg tabte vidst rimelig klart.

Fælles interesser

Studerende

Jeg spurgte ham, hvorfor han var så stærk i geografi. Han sagde: "Når jeg skal være guide, og jeg skal vise mit land frem til turister, vil jeg også gerne vide noget om, hvor de kommer fra". Det det gjorde stort indtryk på mig. Skulle Nordkorea ikke være sådan et lukket samfund uden interesse for omverdenen? Nej! snakken om omverdenen stoppede ikke her. Jeg er selv meget fodbold interesseret. Da ham fyren i gruppen spillede fodbold, spurgte jeg ham, om han vidste noget om europæisk fodbold. "Ja, selvfølgelig?" Sagde han og nævnte forskellige klubber og spillere Manchester United, Real Madrid og Christiano Ronaldo. Imens han opremsede forskellige fodbold ting, er deres lærerinde kommet hen til vores bord. Hun kigger på mig og udbryder: "Gareth Bale. Do you know Gareth Bale? You look like him!" Vi begyndte alle sammen at grine.

Vi er mere ens, end vi lige går og tror...

Efter halvanden time var det på tide at komme videre med programmet. Det var en fantastisk oplevelse! Halvanden time med konstant snak og udveksling af erfaringer, ligheder og forskelligheder. I særdeleshed med mennesker der rent professionelt var samme sted i deres liv som en selv. De havde drømme, fritidsaktiviteter, og humor ligesom os. Måske er vi slet ikke så forskellige igen, selvom de bor i et af verdens mest isolerede lande.