Above Borders har planlagt de næste mange rejser til Nordkorea, og vi glæder os! Glæder os til at opleve dette tankevækkende og utrolige land helt tæt på. De planlagt rejser giver som altid anledning til en masse spørgsmål, hvilket er utroligt dejligt! Desværre oplever vi også det samme spørgsmål, bygget på historier fra diverse aviser, magasiner og nyhedsbureauer.

"Er det ikke farligt at rejse til Nordkorea?!"

Når vi får dette spørgsmål, svarer vi selvfølgelig gerne, for så kan vi forklare og fortælle. Problematikken ligger i når ingen spørger, men blot skriver deres kommentarer. De kommentarer som er bygget på frygt og forkerte informationer. Vi bebrejder ikke personer, men mere de medier som ikke formår at fremstille mere end én vinkel på et helt land.

Vi ved derfor at der er brug for en ny vinkel. Især når vi læser kommentarer som:

  • "Ellers tak. Har det ligeså godt"

  • "Lol, vil ikke aflevere mit pas til de korrupte lømler"

  • "De ture er ret så meget sat op"

  • ”Nej tak. Folk der siger sin mening bliver sat fast i det land. Så det skal jeg ikke nyde noget af”

  • ”Nej tak. Jeg har mit liv, og samvittighed, for kært til at tage til det moderne Nazi-Tyskland”

  • ”Jeg tror man bliver betalt for at tage til Nordkorea og sige gode ting om det”

  • ”Det bliver sgu svært at komme væk derfra igen uden at blive fængslet, det er problemet”

  • ”Hahaha, er lidt bange for nervegift”

  • ”Jow. Tror vi får dødsstraf hvis vi griner af dem”

rejse til Nordkorea Kaesong

Ja! Det er rigtige kommentarer

De kommentarer er skrevet direkte til vores forslag om at rejse med til Nordkorea. Ganske vist har alle ret til at have deres mening, ret til at skrive alt hvad de vil og jeg skal bestemt ikke tvinge nogen til at rejse med til Nordkorea. . Jeg har bare været i landet tre gange. Jeg har rejst dertil. Jeg har været helt tæt på. Derfor ved jeg at det ganske enkelt ikke passer. Præcis derfor er det så vigtigt at endnu flere oplever landet eller hører et foredrag om Nordkorea

Foredrag om Nordkorea Hvidovre Bibliotek
rejse til Nordkorea

Men... Jeg har lige læst om Otto Warmbier. Han fik 15 års straffefængsel for at stjæle en PLAKAT?

Ja. Vi kender historien. Ja det er forfærdeligt hvad der sket. Både for Otto og hans efterladte familie. Det hverken kan eller burde forsvares. Ingen må bare glemme, at han altså brød loven og det regelsæt, som alle rejsende i Nordkorea kender til og får skarpe instrukser om.

Dernæst skal det siges at han er amerikaner. Nordkorea og USA har altid haft et meget stramt forhold til hinanden, og præcis af de sikkerhedsmæssige årsager er amerikanere ikke velkommen med på vores rejser.

For Nordkorea er et af de sikreste lande at rejse til, så længe man følger reglerne

Det er ikke risikofrit. Men de få personer der har mistet noget, følt sig krænket eller uretfærdigt behandlet har alle overtrådt reglerne. Men det handler ikke kun om Nordkorea. Sådan er det i alle lande man rejser til. I Barcelona kan du risikere at få stjålet din pung i metroen. I London lukker deres barer kl 2. Om natten. I USA må man ikke drikke hvis man er under 21 år. I Australien er grænsekontrollen endnu strammere end de fleste andre lande.

Det er alt sammen regler, som de respektive lande har sat op fordi de mener det er rigtigt og for at beskytte dem selv. Du behøves ikke være enig i at reglerne burde være sådan, men når du besøger landet må du som det mindste respektere og følge reglerne.

Hvis du ikke gør det, vil der være konsekvenser. De konsekvenser er ligeledes bestemt af det sted man besøger.

Der er aldrig sket noget med nogen rejsende i Nordkorea, så længe de har fulgt reglerne. Dette er i modsætning til stort set alle andre lande i verden.

Hvad med Trump? Kan han ikke bombe landet til enhver en tid?

Det er rigtigt. Du kan ikke vide om der kommer krig eller der bliver sprunget en bombe.
Det kan du heller ikke vide når du besøger Paris, Belgien eller tager toget fra Københavns Hovedbane gård. Det burde dog aldrig, stoppe nogen for at rejse og leve deres liv. Chancen for det sker i Nordkorea er mikroskopisk lille. Chancen for det sker mens vi er der, er endnu mindre. Det er 70 år siden der var krig – Ligesom i Danmark.

Ganske vist har medierne fremstillet historierne som om der kan komme krig hver et øjeblik. Men i bund og grund er ingen interesseret i krig eller massemord.

– Ikke engang Trump.

Trump lever og ånder for vilde citater. Medierne tjener deres penge på klik til en artikel med en god overskrift. Kombinationen af de to er desværre en farlig cocktail. Det ender med for mange forkerte oplysninger og udgivelser. Heldigvis rejser vi sammen med Eastern Vision, og gennem et årtis erfaring med Nordkorea, ved de hvornår der er en reel risiko. Hvis der var det, ville rejsen blive aflyst på stedet.

Er i slet ikke nervøse?

Vi kender følelsen af ikke at være særlig god til autoriteter, eller altid have lyst til at sige sin mening samt tage billeder af alt hvad man ser.

Da Nordkorea er en speciel rejsedestination, skal man selvfølgelig tage sine forholdsregler, Men det er ikke svært. Vi er nemlig velkommen til at sige hvad vi har lyst til. Spørge vores guides om det vi  vil. De billeder vi tager, gør vi efter de regelsæt der er stillet, og hvis vi ikke følger dem, får vi at vide at vi ikke måtte tage billeder af det, og at billedet skal slettes.

De instrukser skal man have respekt for, og så simpelt er det. Hvis du tager med på vores næste rejse, og har bare en lille smule respekt. Så sker der ingenting. Det er jo også lykkedes os at komme tilbage til Danmark hver gang, uden det mindste problem. Og samtidig have endnu mere lyst end nogensinde før til at rejse Nordkorea igen!

Vi håber at du frygter Nordkorea mindre, og at du vil rejse med os til Nordkorea næste gang. Til gengæld lover vi dig en uforglemmelig rejseoplevelse med utrolige og tankevækkende oplevelser.

Hvis du vil høre mere om hvorfor det ikke er farligt at rejse til Nordkorea, så har Jonas fra Above Borders 2 gange snakket med Radio24syv om netop dette emne.