Spisepinde og gafler griber ind over det runde bord alt imens snakken går, primært om nordkoreansk mad – “Hey, hvad er det, du har fået fat i der?” – “Smager det godt?” – “Det ser godt nok lidt sjovt ud det der”.
Delemad i Nordkorea
Scenen er sat, og den er sat omkring et typisk restaurantbesøg i Nordkorea. Et besøg som meget ofte er fokuseret på delemad, og som turist også forbundet med en masse spørgsmål og kommentarer! Fokusset på, at maden skal deles, starter allerede ved designet af bordet. Bordet er nemlig rundt og inde på midten er en lille forhøjning, som kan dreje. Derfor sker det ofte, at man bliver nødt til at dreje hjulet et par gange, når man for eksempel spotter tallerkenen med det super lækre and på den modsatte side af bordet. Vupti, nu er anden inden for afstand af dine spisepinde!
Maden på bordet
Men hvad er der så typisk disket op med på bordet? I Nordkorea har man tradition for at servere rigtig mange retter, hvor flere af dem ofte kunne gå for et helt måltid i Danmark. En sikker vinder på hvert middagsbord er Kimchi. Kimchi er fermenteret kål, som typisk er relativt spicy. Det er en spise, som alle koreanere spiser ofte, da det er billigt at producere, holder længe og bare er super lækkert! Derudover er der typisk nogle forskellige former for ris- eller nudelretter, som bliver akkompagneret af salater, hvor der typisk indgår forskellige variationer af kål og rodfrugter. I forhold til kød er der megen stor variation vekslende mellem alt fra kyllingeskind, til hele stykker Bulgogi (oksekød).
En varm eller kold afslutning på måltidet
“Men hvad nu hvis jeg ikke er mæt efter alt den mad?”. Bare rolig, hjælpen er nær. Som afrunding på et måltid bliver man nemlig ofte tilbudt enten Bokkeumbap eller Naengmyeon. Det skal fylde maven med de sidste kulhydrater, for at være stensikker på, at man går mæt fra bordet! Bokkeumbap er stegte ris med lidt grønsager i, og ved servering bliver det rørt rundt i eddike. Det er rigtig lækkert og også meget familiært. Hvis man er frisk på at udfordre ens smagsløg en smule mere, kan Naengmyeon varmt anbefales – eller skulle jeg sige koldt. For det er nemlig lige, hvad retten er. De her nærmest lillafarvede nudler bliver serveret iskoldt med forskellige toppings. Dertil kan man efter eget mod og lyst spice den op med sennep og eddike. Derudover er denne ret også en ret, som Pyongyang skulle være særlig kendt for at excellere i.
Korean BBQ
Hvis der skulle sidde en tømrer med tanker om at sælge traditionelle rektangulære borde til Nordkorea, men bliver lidt skuffet over denne snak om runde borde på alle restauranter, frygt ej. Man kan nemlig sagtens også spise delemad, uden et rundt hjul på midten af bordet. Korean BBQ er nemlig en anden kæmpe ting i det nordkoreanske køkken. Denne gang tager vi hyggen et skridt op, for ikke nok med, at man spiser sammen, man laver også nordkoreansk mad sammen. Man griller i hvert fald. Oftest sidder man fire mennesker om en lille grill placeret på midten af et rektangulært bord, hvor tjenerne kommer med Bulgogi, salat og andet tilbehør. Derfra er der ellers høflig selvbetjening. Hvis man, som jeg, ikke lige er en haj ved en grill, er tjenerne rigtig søde til at give en hånd med og sørge for, at kødet er lige som det skal være!
Kings Meal
Som enhver anden god historie afslutter vi dette indlæg om nordkoreansk mad med noget royalt – nemlig, Kings Meal. Kings Meal er en signaturret for grænsebyen Kaesong, der tidligere var Koreas hovedstad. Det var altså en hofret for de mest betydningsfulde og består af i alt 13 guldskåle med forskellige retter. Traditionelt set kunne retten godt bestå af 10 måske 8 skåle, hvis man var mindre betydningsfuld. Vi var så heldige at få ‘fuld plade’, da vi fik serveringen på sidste års kristihimmelfarts rejse. Min favorit blandt de 13 skåle var nok en anderledes fortolkning af fried rice. Risen var blevet vendt i honning, hvilket nærmest gjorde det til en dessert – mums!
“The more foam, the more love”
Nå ja, jeg havde nær glemt det vigtigste – øllen! Nordkorea har også deres egen øl. Taedongang bryggeriet, som ligger ved Taedongang-floden lidt uden for Pyongyang, laver den øl, man får serveret over hele landet. Det lidt anderledes ved at drikke øl i Nordkorea (udover øllene kommer i flasker på 750 ml.) er, at når tjeneren hælder den op, er det bare bunden i vejret og lade øllen skumme. Nordkorea har man nemlig et ordsprog, der går “the more foam, the more love”. Og som i kan se på billedet her – ja så var der vist rigeligt med kærlighed.
Tak for denne gang!
Alt i alt er nordkoreansk mad en fantastisk oplevelse og fuld af diversitet i retterne. Derudover er det altså også et af de få lande i Asien, hvor man rigtig nemt kan begå sig, hvis man ikke er så meget for at spise kød. Vi glæder os altid til at komme til Nordkorea og maden er helt klart en af grundene til dette!
Tak fordi du læste med. Hvis du har lyst til at høre flere historier eller se billeder fra vores rejser, så hop over på vores Instagram.