Spisepinde og gafler griber ind over det runde bord alt imens snakken går, og primært omkring nordkoreansk mad - “Hey, hvad er det, du har fået fat i der?” - “Smager det der godt” - “Det ser godt nok lidt sjovt ud det der”.

Delemad i Nordkorea

Scenen er sat, og den er sat omkring et typisk restaurantbesøg i Nordkorea. et beøsg som meget ofte er fokuseret på delemad, og som turist også fulgt af en masse spørgsmål og kommentarer! Fokusset på at maden skal deles starter allerede ved designet af bordet. Bordet er rundt og inde på midten er en lille forhøjning, som kan drejes rundt. Derfor er det muligt, når man spotter tallerknen med det super lækre and på modsatte side af bordet, at dreje hjulet et par gange. Vupti, nu er anden inden for afstand af dine spisepinde! 

Maden på bordet

Men hvad er der så på det bord? Bordet er fyldt med en masse retter, der alle i al sin enkelthed kunne være et helt måltid. En sikker vinder på hvert eneste middagsbord er Kimchi. Kimchi er fermenteret kål, som typisk er relativt spicy. Det er en spise, som alle koreanere spiser meget ofte, da det er billigt at producere, holder længe og bare er super lækkert! Derudover er der typisk nogle forskellige former for ris- eller nudelretter, som bliver akkompagneret af nogle salater, hvor der ofte indgår forskellige variationer af kål og rodfrugter. Af kød på bordet er der megen stor variation vekslende mellem alt fra kyllingeskind, til hele stykker Bulgogi (oksekød).

En varm eller kold afslutning på måltidet

“Men hvad nu hvis jeg ikke er mæt efter alt den mad?”. Heller intet problem der. Som afrunding på et måltid bliver man ofte tilbudt enten Bokkeumbap eller Naengmyeon. Det skal fylde maven med de sidste kulhydrater, for at være stensikker på, at man går mæt fra bordet! Bokkeumbap er stegte ris med lidt grønsager i, og ved servering bliver det rørt rundt i eddike. Det er rigtig lækkert, og også meget familiært. Hvis man er frisk på at udfordre ens smagsløg en smule mere, kan Naengmyeon varmt anbefales - eller skulle jeg sige koldt. For det er nemlig lige hvad retten er. De her nærmest lillafarvede nudler bliver serveret iskoldt med forskellige toppings. Dertil kan man efter eget mod og lyst spice den op med sennep og eddike. Derudover er denne ret også en ret, som Pyongyang skulle være særlig kendt for at excellere i.

Korean BBQ

Hvis der skulle sidde en tømrer med tanker om at sælge traditionelle rektangulære borde til Nordkorea, men bliver lidt skuffet over denne snak om runde borde på alle restauranter, frygt ej. Man kan nemlig sagtens også spise delemad, uden et rundt hjul på midten af bordet. Korean BBQ er nemlig en anden kæmpe ting i det nordkoreanske køkken. Denne gang tager hyggen et skridt op, for ikke nok med man spiser sammen, man laver også nordkoreansk mad sammen. Man griller i hvert fald. Oftest sidder man 4 mennesker om en grill placeret i midten af rektanuglært bord, hvor tjenerne vil komme med Bulgogi, salat og andet tilbehør. Derfra er det ellers høflig selvbetjening. Hvis man, som jeg, ikke lige er en haj ved en grill, er tjenerne rigtig søde til at give en hånd med, og sørge for at kødet er lige som det skal være!

Kings Meal

Som enhver anden god historie - afslutter vi denne rundrejse omkring nordkoreansk mad med noget royalt. Nemlig, Kings Meal. Det er en signaturret for grænsebyen Kaesong, der tidligere var Koreas hovedstad. Det var altså en hofret for de mest betydningsfulde, og bestod af i alt 13 guldskåle med forskellige retter. Traditionelt set, kunne retten godt bestå af 10 måske 8 skåle, hvis man var mindre betydningsfuld. Vi fik altså fuld plade, da vi fik serveringen, på sidste års kristihimmelfarts rejse. Min favorit i blandt de 13 skåle var nok en anderledes fortolkning på fried rice. Risen var blevet vendt i honning, hvilket nærmest gjorde det til en dessert - mums

"The more foam, the more love"

Når ja, jeg havde nær glemt det vigtigste, øllen! Nordkorea har også deres egen øl. Taedongang bryggeriet, som ligger ved Taedongang floden uden for Pyongyang, laver den øl, man får serveret over hele landet. Det lidt anderledes ved at drikke øl i Nordkorea, (udover øllene kommer i flasker på 750 ml.)  er at når tjeneren hælder den op, er det bare bunden i vejret, og ellers bare lade øllen skumme. Fordi i Nordkorea har man et ordsprog der går “the more foam, the more love”. Og som i kan se på billedet her - Kærlighed var der vidst rigeligt af.

Tak for denne gang!

Alt i alt er nordkoreansk mad en fantastisk oplevelse og fuld af diversitet i retterne. Derudover er det altså også et af de få lande i Asien, hvor man rigtig nemt kan begå sig, hvis man ikke er så meget for at spise kød. Vi glæder os altid til at komme til Nordkorea og maden er helt klart en af de store faktorer! Næste gang bliver i oktober på vores cykelrejse, og hvis du også har lyst til opleve det, er næste mulige rejse til Nytår

Tak fordi Du læste med - Hvis du har lyst til at høre mange flere historier, se billeder fra vores rejser og meget mere, så hop over på vores Instagram.

Frederik / Above Borders