Sådan foregår det når man rejser via fly i Nordkorea

2019-08-01T21:24:22+00:00

Til manges store overraskelse, så kan man faktisk rejse med fly til Nordkorea - og det gjorde vi hjem fra vores efterårsrejse. På forhånd en oplevelse jeg personligt glædede mig til, fordi det var første gang, jeg skulle flyve til eller fra Nordkorea – samtidig også en oplevelse jeg havde frygtet en smule, da flyselskabet tidligere har fået den ”fornemme” pris at blive kåret til verdens værste flyselskab.

Flyselskabet i Nordkorea

Flyselskabet jeg taler om er Koryo Air. Det eneste flyselskab fra Nordkorea, og samtidig står de for 50% af flyafgangene til og fra landet. Den anden halvdel bliver administreret af AirChina. Der er som regel én afgang i hverdagen, men ved specielle begivenheder opleves det nogen gange, at de flyver oftere.

Er flyselskabet virkelig så dårligt?

Det korte svar er nej, flyselskabet er ganske udemærket. Det gælder faktisk hele oplevelsen, når man skal tage et fly til Nordkorea – eller tilbage igen for den sags skyld. Først og fremmest var ventetiden utrolig kort. I en lufthavn med kun to-tre daglige afgange til henholdsvis Beijing, Shenyang og Vladivostok bliver aldrig rigtig overfyldt. Det hjælper også usandsynligt meget at der er 10 åbne check-in skranker. Alle skranker var åbne, på trods af vi kun er omkring 100 mennesker der skal med flyet. Sidst, men bestemt ikke mindst, så er jeg overbevist om, at guiderne har koordineret hinanden imellem, således de sikrer, at ikke alle turister der skal med flyet ankommer på præcis samme tidspunkt i lufthavnen. Da vi ankom, kunne jeg i hvert fald stille og roligt gå hen til den nærmeste skranke og bagved sad en ung dame høfligt ventende på mig.

Verdens hurtigste security tjek

Umiddelbart kunne man tro at hvis man skal med fly hjem fra Nordkorea, så ville sikkerhedskontrollen gå hver eneste lille genstand igennem. Jeg ville faktisk nærmest endda ønske, de havde gjort det, for det havde været en væsentlig bedre historie end hvad der i teorien skete. Inden tjekket skal jeg lige vise mit pas en ekstra gang, og da jeg har vist mit pas går jeg gennem scanneren.

Duty free Zone i Nordkorea

Efter security tjek kommer vi til et område, som måske de fleste i en lufthavn glæder sig til – nemlig duty free zone. Sådan et område findes selvfølgelig også i Pyongyang lufthavn. Der er dog kun 2 butikker og en enkelt kaffebar – hvilket gør fortællingen meget kort. Hvad der dog er interresant, er at man kunne gå ud på terrassen og få frisk luft. Før i tiden har jeg aldrig lagt mærke til det, men i alle andre lufthavne er det faktisk ikke tilladt. Det er blevet umuliggjort for at øge sikkerheden.

Det var derfor ret skægt at prøve.

Pyongyang lufthavn

Selve flyrejsen

Det var nu på tide at boarde. Jeg var en af de sidste der kom ind i flyet da jeg skulle sikre at alle fra gruppen var med. Det var ikke muligt at reservere pladser, og vores gruppe blev derfor spredt rundt i hele flyet. Jeg selv kom til at sidde ved siden af en ældre skolelærer fra Hong Kong.

Han fortalte, at han nu var næsten 70 år gammel – til gengæld har han også rejst i mere end 70 lande. Han forsøgte altid at besøge et nyt land hvert år og han rejste altid med sin hustru. Hun var desværre også blevet placeret andetsteds i flyet. Som skolelærer mente han, hvis nogen virkelig skal lære om verdenen, så bliver de nød til at rejse og opleve selv. Det hjælper at få noget fortalt, men det absolut mest afgørende er, at man selv får oplevet. Det var helt i tråd med min egne tanker om Above Borders og vi havde os derfor en god snak på flyveturen kun afbrudt af den sandwich der blev serveret. Jeg blev faktisk så optaget af samtalen at jeg helt glemte, at jeg var nervøs over, at det var verdens dårligste flyselskab – Måske mest af alt fordi det virkede som alle andre fly jeg har prøvet at flyve med. Nå, jeg må holde øje med det på den næste grupperejse hvis vi skal med fly til Nordkorea igen.

Om forfatteren:

Jonas har rejst til Nordkorea mange gange og har siden sit første besøg følt at Nordkorea er meget mere end krig, atomvåben og Kim Jong Un. Derfor forsøger Jonas altid at fortælle sine oplevelser med udgangspunkt i menneskerne og befolkningen i Nordkorea. Du kan læse meget mere om Jonas her