Ligger Mekka i Turkmenistan? Nej, men hold på tanken lidt endnu. Mekka er Islams allerhelligste by og fødested for selve trosretningen. Byen som verdens 1 milliard muslimer fem gange dagligt vender hovedet mod for at bede til deres gud, Allah. Det gælder også i det temmelig ukendte land, Turkmenistan, hvor muslimer udgør 93 % af befolkningen. Landet er dog langt fra så konservative i troen som blandt andre Saudi-Arabien. Til gengæld har Turkmenistan en vidtgående dyrkelse af noget andet; symbolik. Faktisk i så høj en grad, at man muligvis kan betegne Turkmenistan for symbolikkens Mekka. Her får du et indblik over nogle af de mange symbolikker, der kommer til udtryk på denne sære, centralasiatiske rejsedestination, som kun de færreste kender til.
Der er 8 porte til himlen
Hvor end man befinder sig i Turkmenistan, kan man være helt sikker på at støde på den ‘arabiske stjerne’ Rub el Hizb. Dette ottekantede symbol er tæt forbundet med den muslimske tro, og turkmenerne holder sig ikke tilbage for at tilføje stjernen på bygninger og monumenter. Fx som en del af denne konstruktion i Asjkhabad, som du kan blive klogere på senere i artiklen.
De otte hakker symboliserer muslimernes otte porte til ‘Jannah’, der direkte oversat betyder ’paradis’. I den kristne tro sammenlignes ordet dog ofte med himlen. Den arabiske stjerne har stor betydning for turkmenerne, og den minder befolkningen om, at der er flere porte til himlen end til helvede. Sidstnævnte har nemlig – ifølge Islam – kun syv.
5 regioner i Turkmenistan – ét folkefærd
Turkmenistan strækker sig over knap 500.000 km2 – ca. 11 gange mere end Danmark. Landet er inddelt i fem regioner med hvert sit regionssymbol. Selvom der er stor forskel på levestandarden i de forskellige regioner og byer, vil turkmenerne altid fremstå som ét forbundet folkefærd. Det kommer for eksempel til udtryk på de fleste offentlige bygninger og monumenter. Her er symbolerne for alle fem regioner tydeligt udsmykket – uanset hvilken by, man besøger.
Samtidig er regionernes symboler flot repræsenteret i det turkmenske flag, der også viser fem små stjerner – én for hver region.
Selvstændighedsmonumentet i Turkmenistan
I Asjkhabad tårner et af Turkmenistans allervigtigste monumenter op. Selvstændighedsmonumentet blev bygget som et symbol på landets selvstændighed i 1991. I 1985 overtog turkmeneren Saparmurat Nijasov kontrollen over den på daværende tidspunkt Sovjetiske Republik, og den 27. oktober 1991 erklærede han Turkmenistan for selvstændigt. Derfor måler monumentet 91 meter fra bund til top, udsigtspunktet måler 10 meter i diameter og den øverste del af tårnet er herefter 27 meter. Det giver altså datoen 27.10.1991.
Turkmenistan blev først internationalt anerkendt som en selvstændig nation et par måneder efter i december – som et resultat af Sovjetunionens fald. En interessant note er, at præsident Nijasov faktisk i første omgang var imod opløsningen af USSR. Da det blev tydeligt, at enden for Sovjetunionen var nær, vendte han på en tallerken og skyndte sig at erklære landet for selvstændigt. Det skete to dage efter ’Oktober Revolutionen’ i Rusland, der fandt sted 25. oktober. Det rokker dog ikke ved monumentets symbolske arkitektur og Turkmenistans selvudnævnte selvstændighedsdato.
’The Falcon has landed’
Da amerikaneren Neil Armstrong i 1969 blev den første i verden til at betræde månen, fremførte han det berømte citat: ”The Eagle has landed”. Lad os for et kort øjeblik antage, at det i stedet var Turkmenistan, der var det første land til at sætte fod på månen – ja så havde citatet sandsynligvis lydt sådan her: ”The Falcon has landed”. Falken – nærmere bestemt arten ’slagfalk’ – har nemlig en historisk betydning for det turkmenske folkefærd i kraft af en årelang tradition for at træne slagfalke til brug ved jagt. Fuglens betydning er ikke til at tage fejl af, når man vender (falke)blikket mod lufthavnen i hovedstaden Ashgabat.
Selve lufthavnsbygningen er formet som intet mindre end en flyvende falk – en falk, der på majestætisk vis breder sine vinger ud over flypassagererne. Med tanke på turkmenernes store gæstfrihed fornemmer man næsten, hvordan landet åbner sine arme og tager turisterne under sine vinger fra første møde med verdens hvideste by. Lufthavnen stod færdig i 2015 forud for Asian Games, der blev afholdt i Turkmenistan i 2016. Den har kapacitet til at modtage 14 millioner passagerer om året, hvilket er et godt stykke fra de beskedne 12.000 reelle turister, som Turkmenistan angiveligt modtager om året på nuværende tidspunkt.
Forskellige kilder anslår, at lufthavnen har kostet et sted mellem 15 og 20 milliarder kroner. Det er ca. det samme, som det har kostet at bygge hele Cityringen i København (21,3 milliarder kroner). Til gengæld kan Turkmenistan nu bryste sig af at have verdens største, dyreformede lufthavn, hvilket for præsidenten uden tvivl er et vigtigt statussymbol udadtil. Spørgsmålet er, om det er pengene værd eller om lufthavnen i bund og grund er for ‘dyr’? Hvis vi tager de følgende afsnit i artiklen i betragtning, lader det ikke til, at Turkmenistan lader penge komme i vejen for prestige.
Verdens største indendørs pariserhjul i Turkmenistan
Som nævnt gør Turkmenistan sig både i symbolik og statussymbolik. Især sidstnævnte kommer til udtryk på mange forskellige og ofte skæve måder, der tydeligt bærer præg af, at Turkmenistan gerne vil profilere sig selv. Det er i hvert fald svært at finde andre bevæggrunde for, at landet i 2012 byggede verdens største indendørs pariserhjul, når turisterne hverken dengang eller siden da har stået i kø ved landets sightseeings-spots. Dialog med flere turkmenske guider vidner da også om, at forsøget på at overgå nogle af verdens pt. største ‘almindelige pariserhjul’ – fx London Eye – virkede uoverskueligt. Derfor blev løsningen et ’lukket’ hjul og verdens største indendørs pariserhjul har derfor en diameter på 57 meter.
Blot det faktum, at Turkmenistan har begivet sig ud i dette ’spin-off’ for at stå med endnu en verdensrekord, gør pariserhjulet til et både sjovt og ekstravagant must-see, når man besøger Asjkhabad.
3 verdensrekorder, du aldrig har hørt om
Hvis pariserhjulet har fået dig til at trække på smilebåndet, så bliver det bedre endnu. Turkmenistan har nemlig også verdensrekorden for den største, ensporede cykelparade, hvor 1995 turkmenere deltog på én lang række. Så bliver det næsten ikke mere skørt. Det skulle da lige være optagelsen af Guinness Verdensrekorden for flest pool-springvand i det offentlige rum i én og samme by. Rekorden for flest regulære springvand er besat af Rom med over 2000 stk. Derfor tænkte Turkmenistan ud af boksen og byggede i stedet 27 pool-springvand i Asjkhabad. Nok til at sætte sig på endnu en rekord.
Sidst men ikke mindst skal vi en tur til Turkmenistans historiske museum i Asjkhabad. Ude foran museet står der nemlig en flagstang på hele 133 meter. Da den blev opført i 2008, var det verdens højeste flagstang.
Siden opførelsen er turkmenernes flagstang dog blevet overgået af hele fire andre i henholdsvis Nordkorea, Azerbaijan, Tajikistan og Saudi-Arabien. Sidstnævnte måler imponerende 170 meter. Konkurrence-udviklingen har næppe gjort noget godt for turkmenernes selvopfattelse, men det er for tidligt at afskrive (status)symbolikkens Mekka. Turkmenistans flagstang har nemlig fået indbygget en vindturbine med motor i bunden, der puster luft op gennem ’røret’, så nationalflaget altid flagrer på flotteste vis. Så lad os slutte på toppen, som man siger. På toppen af verdens højeste flagstang med indbygget vindturbine.
Tak, fordi I læste med.
Skrevet af tidligere rejsende, Casper Wiklund