I dag er Frederik på vej til Nordkorea sammen med Jonas på vores Kristi Himmelfartsrejse, hvor de blandt andet skal opleve åbningen af Mass Games ceremonien. Det er første gang Frederik rejser med Above Borders, og første gang han skal til Nordkorea. Vi nåede lige at interviewe ham for at høre hans tanker 16 timer inden afrejse. Herefter skulle han skynde sig hjem og færdiggøre en skriftlig eksamen - og også lige nå at pakke...

Frederik på Tranquebar

Hvad laver du ved siden af Above Borders?

Jeg studerer en kandidat i Interkulturel Marketing på CBS, og ved siden af arbejder jeg i en tennisforretning. Siden jeg kunne gå, har jeg spillet badminton, og jeg elsker sport. Mit bedste rejseminde er fra da jeg var 6 måneder på udveksling i Tokyo, hvilket også gav mig mit største og (indtil i morgen) eneste indtryk af Asien.

Hvordan blev du en del af Above Borders?

Jonas og jeg kender hinanden, fra vi var helt små. Vi læser begge to på CBS nu og mødte tilfældigvis hinanden i sidste eksamensperiode, hvor Jonas fortalte, at han skulle “i praktik ved sig selv”. Det synes jeg dælme lød fedt, og han foreslog, at jeg også skulle komme i praktik der. Nogle måneder senere mødtes vi til en øl og aftalte, at jeg skulle starte så hurtigt som muligt i stedet for at vente til min officielle praktikperiode.

Hvad laver du hos Above Borders?

Jeg kalder det “creative writing”. Jeg skriver rigtig meget, men udarbejder også markedsstrategi, laver PR, udvikler materiale til SoMe - og så mere marketing. På en typisk dag starter jeg først med at høre, hvad Jonas har at fortælle. Der er altid sket en masse nye ting. Så arbejder jeg lidt på nogle af hans idéer, og herefter begynder jeg at skrive for eksempel blogindlæg eller Facebook-opslag.

Du skal afsted lige om lidt - Hvordan har du det lige nu? Hvad tænker du om rejsen?

Ærligt talt er jeg ikke så super spændt, som man måske kunne forvente. Jeg er mere lidt nervøs, men det er fordi jeg lige er faldet på cykel og har slået mit ribben og trækker ikke vejret så godt. Så jeg er lidt nervøs for, om der opstår problemer med det. Men i forhold til selve rejsen, så tror jeg måske ikke, at jeg helt har fattet, at jeg skal afsted lige om lidt.

Jeg er ikke typen, der ser alt på en rejse og suser fra det ene kulturelle sted til det næste, så det bliver nyt for mig at rejse på denne måde, med et skema. Men jeg glæder mig, det bliver en god udfordring at prøve at rejse på en anden måde. Og i og med jeg allerede har hørt så meget om Nordkorea, så glæder jeg mig rigtig meget til at danne mit eget indtryk af landet.

Hvordan har du forberedt dig til rejsen, både mentalt og praktisk?

Mentalt, så synes jeg, at jeg altid har været meget åben kulturelt og har færdes blandt fremmede kulturer, siden jeg var helt lille. Så dér har jeg ikke forberedt mig så meget, så det kan godt være, jeg bliver overrasket. Praktisk, så har det været super nemt, fordi Above Borders klarer det hele. Jeg har bare skullet klare visa til Kina, og så skal jeg nok nå at få pakket på et tidspunkt. Jeg har set, at det er super varmt, imens vi er afsted, 27-30 grader, så jeg pakker nok ikke vinterjakken.

Hvad glæder du dig allermest til?

Nu vi taler om temperaturen, så glæder jeg mig faktisk til at opleve landet om sommeren. Fra de fleste billeder, jeg har set fra Above Borders’ ture til Nordkorea, har vejret været køligt og for eksempel har markerne, man ser på togturen, været helt golde. Jeg glæder mig til at se det hele i fuldt flor.

Hvis du havde spurgt mig for en uge siden, så havde jeg nok svaret, at jeg glædede mig allermest til at opleve den anderledes kultur og mennesker, der er et helt andet sted, end jeg er mentalt. Men nu har jeg fundet ud af, at vi når med til åbningsceremonien af Mass Games den 3. juni, hvilket jeg glæder mig helt vildt til. Sidste år var Kim Jong Un også med til åbningsceremonien...

Er der noget, du er nervøs for?

Vi har joket lidt med, at de klipper knolden af mig, fordi jeg har langt hår og skæg. Jeg kan godt være lidt nervøs på gruppens vegne, for jeg ved med mig selv, at jeg vil følge reglerne og opføre mig ordentligt. Da jeg var i Japan oplevede jeg nemlig, hvordan en handling fra én i gruppen påvirkede alle. Og så er jeg også nervøs for ikke at kunne se Champion League finalen! Jeg er kæmpe Liverpool-fan og havde egentligt afskrevet at kunne se kampen, men Jonas har fortalt, at de har CNN på hotellet. Så i stedet for at være helt afklaret med, at det ikke var muligt, er der nu et lillebitte håb i mig.

Nu du er meget sportsinteresseret, er der så nogle sportsoplevelser, du godt kunne tænke dig i Nordkorea?

En del af programmet er at besøge et internationalt fodboldakademi. Jeg er lidt nysgerrig på, hvor internationalt, det er… I Japan har de et koncept, der hedder “bushido”, hvor de har en meget hård og disciplineret tilgang til træning. Jeg er nysgerrig på, og forestiller mig, at de har den samme stringente tankegang til sport i Nordkorea. Til Christopher “flip” Egebergs fotoudstilling var der et af hans billeder fra en mennesketom svømmehal, som jeg synes, var super smukt. Det kunne også være fascinerende at se for eksempel synkronsvømning i disse rammer.

Hvad er din rejseerfaring? Har du besøgt andre lande, der mindede om Nordkorea?

Det land, jeg har besøgt, der minder mest om Nordkorea, må være Japan. Naturligvis bortset fra at Japan er meget mere åbent. Jeg forestiller mig, at de har nogle overlap i æreskodeks, loyalitet og strenge regler, dog på nogle lidt forskellige måder.

Hvad håber du, at kunne tage med hjem fra Nordkorea? Hvordan vil du bruge det som praktikant?

Jeg håber, at jeg får en lige så stærk passion for landet, som Jonas har. Jeg håber, at jeg får nogle indsigter og anekdoter, som jeg kan videreformidle, så mange andre også kan få et indblik i landet. For uanset hvad man synes om landet, så er det immervæk et interessant land. Jeg håber, jeg får nogle historier, der kan inspirere andre til at tage samme spring ud at rejse og ud at opleve. Rent fysisk, så kunne jeg godt tænke mig at købe noget æstetisk flot med hjem som for eksempel koreansk porcelæn.

Har du et godt råd til andre, der drømmer om at arbejde med rejser?

Hvis man skriver, så er det at skrive det, man tænker. Det gør ens rejseberetninger mere ægte og bedre. Og så er det vigtigt at være sulten og have lyst til at rejse - men det er heldigvis ikke så svært at blive “travel addicted”. Og nå jo, mit andet gode tip er at hælde øl på dem, der ejer rejseselskabet!

Frederik og jeg har under interviewet siddet og drukket en kop kaffe hos rejseboghandleren Tranquebar i Indre By. Her er bøgerne inddelt efter lande, og efter interviewet går vi hen for at kigge på bøgerne fra Korea. Syd- og Nordkorea er sat sammen under ét skilt, og der er overraskende få bøger.

Vi snakker om, hvordan man nemt bliver formet af sine omgivelser, og hvordan diskursen er omkring Nordkorea i mainstream medierne. Hvor de fleste hver dag får at vide, at Nordkorea er et farligt sted, har Frederik hver dag i flere uger hørt den modsatte historie hos Above Borders: at landet er ganske sikkert at rejse til under de rigtige forhold. Det er nok også derfor, han ikke er så nervøs her 16 timer inden afrejse. Men måske er det også på grund af hans grundlæggende overbevisning: at man ikke må lade frygten styre sine rejsevalg.