"Vil du klippes som vores Marshall Kim Jong Un?"

2018-10-28T11:25:14+00:00

Til min store overraskelse var det spørgsmålet jeg fik af vores guide Ms. Kim da vi fik en rundvisning på krigsmuseet. Det var ganske vist ikke helt ud af det blå – næste stop på programmet var nemlig et besøg på velværdscentret i Pyongyang. Hvad der præcist gjorde at hun spurgte mig kan jeg dog stadig ikke gennemskue. Måske prøvede hun at være sjov, måske syntes hun virkelig jeg trængte til at blive klippet - eller måske har hun hørt om den nye danske bog "Jeg vil gerne klippes som Kim Jong Un"

Klippes det skulle jeg da i hvert fald - så efter krigsmuseet kørte bussen mod velværdcentret.

Velværdcentret

Det var mit første besøg på centret. På centret er det muligt både at blive klippet, få massage og tage en tur i swimmingpoolen. Da vi kun havde programlagt at være der en time var der hverken tid til at blive vist rundt eller prøve nogen af de andre behandlinger - for Ms. Kim havde jo sagt jeg skulle klippes. Det var altså en ny frisure og ikke en omgang massage jeg trængte til – så vi styrede retningen mod frisørsalonen. Inden jeg blev vist hen imod salonen skulle jeg dog betale først. I modsætning til i Danmark, betaler man åbenbart inden man er blevet klippet.

Prisen lød på 45 kr.

Efter betaling stod min frisør klar til at tage imod mig – men inden jeg kunne sætte mig i stolen skulle jeg vælge min frisure. I hver eneste frisørsalon i Nordkorea hænger nemlig et billede med 15 forskellige frisurer. Billedet er selvfølgelig forskelligt alt efter om det er en herre- eller en damefrisør.

Det er selvfølgelig ikke sådan at de frisurer er eneste måde man kan blive klippet på. Frisurerne er bare udgangspunktet, hvorefter man kan det tilpasset efter sine personlige præferencer – og faktisk så var det meget rart at have en frisure at gå ud fra, da min frisør kun kunne snakke koreansk og sprogbarrieren derfor gjorde mig en smule nervøs for det endelige resultat.

Der er et billede af det endelige resultat i bunden af denne fortælling – kan du gætte hvilken frisure jeg endte med at vælge?

Frisøren

Jeg satte mig til rette i stolen og frisøren smilede til mig. Jeg kunne ikke rigtig vurdere om hun smilede for at berolige mig eller fordi hun synes det var sjovt hun skulle til at klippe en udlænding. Jeg nåede dog ikke at tænke længe over det, for i løbet af ganske få sekunder havde hun trukket hårvasken frem under spejlet og skubbet mig i nakken så hun kunne vaske mit hår.

Hårvasken inkluderede dog også hovedbundsmassage hvilket gjorde jeg endelig slappede en smule af.

Vores guide, Ms. Kim, var nu trådt ind i lokalet og hun kunne hjælpe med at oversætte.

Frisøren spurgte hvor jeg kom fra og hvor mange gange jeg havde besøgt deres land. Jeg fandt ud af at frisøren havde arbejdet i denne salon i 35 år, og var en af de mest erfarne frisører i hele salonen. Selv Ms. Kim var meget overrasket over frisørens erfaring.

Når jeg normalt bliver klippet – i Danmark – så plejer det at gå meget hurtigt. I Nordkorea bliver der kræset for behandlingen. Første og fremmest fik jeg, som nævnt vasket hår inden hun begyndte at klippe. Selve klipningen tog omkring 40 minutter og herefter fik jeg en omgang nakke massage. Massagen blev efterfulgt af diverse cremer til ansigtet samt ansigts massage. Til sidste blev jeg igen skubbet frem i sædet for at frisøren kunne vaske mit hår igen.

Jeg havde ofte svært ved at følge med i hvor langt i behandlingen vi var og det føltes som om alting gik meget hurtigt selvom der mindst gik en time.

Det endelige resultat

Som lovet ville jeg vise dig et billede af det endelige resultat, og herunder ser du mig med den dygtige frisør. (Bemærk også gerne de flotte klipklapper som man skal have på når man er i velværdscentret). Kan du gætte hvilken frisure jeg har fået?

Ellers så har jeg skrevet det under billedet.

Vil du også gerne klippes som Kim Jong Un? Eller i hvert fald få en nordkoreansk frisure?

Så kan du tage med på vores næste gruppe rejse til Nordkorea.

Svar: Frisure nr. 3 fra venstre på øverste række

Om forfatteren:

Jonas har rejst til Nordkorea mange gange og har siden sit første besøg følt at Nordkorea er meget mere end krig, atomvåben og Kim Jong Un. Derfor forsøger Jonas altid at fortælle sine oplevelser med udgangspunkt i menneskerne og befolkningen i Nordkorea. Du kan læse meget mere om Jonas her