Klokken var 9 om morgenen, da vi steg på bussen fra hotellet. Vi skulle ud til en park, som ikke tidligere havde været på programmet, og opleve Childrens Celebration Day; En fridag dedikeret til show, spas og leg sammen med hele familien. Det er hvad Childrens Celebration Day går ud på. I Nordkorea har man en helligdag hver måned, og den 1. juni er altså dedikeret til børnene. Turen på vej derud viste en masse liv i gaderne. Familier gående rundt på vej til diverse gøremål, og mange på vej til den føromtalte park. Alle børnene var i deres fineste tøj eller kostumer, og fuld af iver for at komme videre i teksten.

Børnenes show

Da vi ankommer til parken, kører vi ned til enden, hvor der er stort græs areal, med en masse stole linet op langs siden som en slags tribune. På den modsatte side stod en masse rekvisitter og imellem disse to sider nede i enden, stod flere hundrede børn samlet. Vi tog plads på sæderne og klokken 10 sharp, marcherede alle de små børn ind mod midten af græsarealet. De næste par timer stod den på en stor potpourri af forskellige former for koregraferede dans, stafetter og andre lege. Vi prøvede hele tiden at komme tæt på de børn, som ikke var igang med at optræde. Det blev da også til et par high-fives eller små forsigtige vink alt imens der blev fnist helt uhæmmet, og deres lærere prøvede at få dem ind på række før deres kommende optræden

En skemalagt fridag

Hele formiddagen stod den altså på show, hvor børnene konkurrede i stafetter eller lavede forskellige danse. Et arrangement der kan sammenlignes med en slags idrætsdag i skolen. Det er hvertfald ikke den klassiske "bliv hjemme på sofaen" helligdag, som nordkoreanerne holder, men mere et velorkistreret show, hvor familierne kan se, hvad deres børn kan, samtidig med børnene har det sjovt. Hele arrangmentet var et kæmpe tilløbsstykke for familier, og det blev da også dokumenteret fra alle vinkler, som det kan ses på billedet herunder.

At optræde kan være vejen frem

Sådanne shows, er primært for sjov og spas, men det er et element der er gennemgående i opdragelsen af nordkoreanske børn. Mange børn er vant til morgensang og dans, hvor man skal følge koreografier, og dette kan blandt andet bane vejen for, at man skal optræde til Mass Games, som er noget der spreder stolthed over hele familietræet. Children Celebration Day, lyder måske som en halv skoledag, men det var tydeligt at se, hvordan glæden og entusiasmen for disse børn skinnede igennem, på denne fejringsdag.

Tak fordi i læser med. Det betyder meget for os.

Frederik / Above Borders