Et af de spørgsmål jeg er blevet stillet oftest. ”Jonas, når I er af sted på jeres rejser, møder I så overhovedet rigtige nordkoreanere? Er de ikke bare alle skuespillere?”
Oftest kommer det faktisk blot som en konstatering, at selvfølgelig har jeg aldrig mødt en ”rigtig” nordkoreaner – men hvad er en rigtig nordkoreaner?

I Danmark bor der ca. 5,7 millioner. I Danmark går vi alle meget op i at sige, at vi alle er forskellige. Alle har noget forskelligt at tilbyde til samfundet. Der er dermed også kæmpe forskel på en københavner og en vestjyde. Så hvad er en rigtig dansker? Har du nogensinde mødt en rigtig dansker?

I Nordkorea bor der 25 millioner mennesker, hvilket gør den mulige diversitet blandt nordkoreanere omtrent 5 gange så stor som i Danmark. Af den årsag, er der i Nordkorea ligeledes stor forskel på hver enkelt person. Så før definitionen af en rigtig nordkoreaner bliver klargjort for mig, kan jeg ikke fortælle om, jeg har mødt en rigtig nordkoreaner. Jeg kan dog fortælle, at jeg har mødt en masse nordkoreanere. En masse forskellige nordkoreanere! Så lad mig fortælle om dem:

Ms. Kim Son Mi

Nordkoreansk guide

Rejse til Nordkorea

Hvis du har fulgt med på vores facebookside eller hørt et foredrag, ved du, at Ms. Kim er en af de nordkoreanere, som har gjort stort indtryk på mig. Derfor nævnes hun selvfølgelig også først. Hun har været guide to af de gange, jeg har været i Nordkorea og bor ligeledes i Pyongyang.

Ms. Kim er på den ene side den koreaner, jeg kender bedst, og på den anden side er hun den, der er mest uddannet til at give turister den bedste oplevelse på en rejse. Men når man tilbringer fem dage sammen, 24 timer i døgnet, uden kontakt til omverdenen, er jeg overbevist om, at man møder den rigtige person.

Mellem min anden og tredje rejse tænkte jeg meget på Ms. Kim. I medierne hørte jeg kun om atomvåben, krig, Kim Jong Un og Donald Trump, men hvordan havde Ms. Kim det? Derfor var gensynsglæden stor da jeg på min tredje tur mødte Ms. Kim igen, og hun var ligeså glad for at se mig. Jeg er overbevist om, at det ikke er muligt at opstille en sådan glæde.

Mr. Kim Sung Gi

Director

Rejse til Nordkorea

I modsætning til vores nordkoreanske guide, har jeg kun mødt Mr. Kim én gang. Det var på min seneste rejse, og sjældent har jeg mødt en så passioneret mand. Han er til daglig leder af Korean Peoples Study house, som ligger helt centralt i Pyongyang. Han har været direktør i mere end 30 år. I forbindelse med sit arbejde var han i 1980’erne på konference i Tyskland. Han fortalte, at han her havde lært en smule tysk og været til en masse spændende forelæsninger. Hans favorit del ved Tyskland var klart de gode øl! På forhånd havde jeg forventet at Mr. Kim ville være meget stram i betrækket, da han har en høj og vigtig stilling i det nordkoreanske samfund, men det viste sig at Mr. Kim var en entusiastisk mand, som ikke var bleg for at fortælle en røverhistorie eller to.

Mr. Handsome

Soldat ved DMZ

Soldat ved DMZ

Rejse til Nordkorea DMZ

Soldaten ved grænsen har jeg nu mødt 5 gange - og i starten . Jeg mener dog, det er selvforskyldt, da han gang på gang fortæller mig, jeg kan kalde ham Mr. Handsome. Et glimerende eksempel på den humor nordkoreanere også besidder. Han er ikke blot god til at vise os rundt og give en detaljereret forklaring af DMZ, han er også meget nysgerrig på omverdenen. På vores seneste rejse spurgte han endda ind til, hvad vi synes om at Kim Jong Un skulle mødes med andre stormagters ledere.

Folkeskoleelever

Fra Pyongyang

Rejse til Nordkorea skole

De sidste ”rigtige nordkoreanere” jeg vil fortælle om, er de folkeskoleelever, vi har mødt på vores rejser. Efter mit første besøg blev jeg spurgt om, det ikke blot var en eliteklasse, som er specielt trænet til at snakke med turister. Da jeg nu har mødt 3 forskellige klasser på 2 forskellige skoler, mener jeg, at det er fair at sige, at disse elever i hvert fald danner rammen for skoleelever i Pyongyang. Disse elever har alle forskellige interesser; nogle spiller badminton, nogle svømmer mens andre bruger meget tid på at lave lektier osv. Fælles for dem alle er dog, at de er glade, smilende og det altid er en sand fornøjelse at møde disse elever.

Om jeg har mødt en ”rigtig” koreaner, er svært at sige. Hvad jeg dog er overbevist om er, at jeg har mødt rigtige personer i Nordkorea. Jeg har set dem smile, være alvorlige, grine, fortælle historier fra deres liv og fortælle om deres ønsker for fremtiden. Alle disse møder gør indtryk – og de gør endnu større indtryk den dag, man siger farvel. Det farvel, jeg nu altid håber på, bliver til et ”på gensyn”. Det gør det forhåbentlig på vores næste rejse til Nordkorea!