Siden 2008 har Nord- og Sydkorea ikke haft møder med hinanden. Denne situation blev dog ændret radikalt, da Nordkorea blev inviteret til vinter ol i februar 2018, og Kim Jong Uns lillesøster Kim Yo-jong rejste med den nordkoreanske delegation til legene i Sydkorea.
Kim Yo-jong trykkede hånd med den sydkoreanske præsident og inviterede samtidig præsidenten til Nordkorea.
Dette åbnede for alvorlig op for dialogen, og den amerikanske præsident indvilligede i at sætte de amerikanske militæreøvelser på pause, hvis Nordkorea samtidig lovede ikke at teste flere atom- eller andre masseødelæggende våben. Aftalen blev accepteret, og for første gang nogensinde skal en amerikansk præsident nu mødes med den nordkoreanske leder.
Forud for dette møde blev der også arrangeret et møde mellem de allerede nationer Kina og Nordkorea. et møde der blev afholdt dagen før vores afgang på vores påskerejse 2018 – samme dag som vi var i Kina!
Men hvormeget ved nordkoreanerne om alle disse møder? Er nordkoreanerne så isoleret fra omverdenen at de ikke engang ved hvem deres leder mødes med?
Lad os give dig den vinkel du mangler fra medierne!
Mødet mellem Kina og Nordkorea
Lad os starte ved det nyligste møde som er blevet afholdt. Den 25-28 marts 2018, var Kim Jong Un i Kina.
Dette møde var på forhånd ikke kendt af resten af verden, og mens mødet mellem lederne foregik kunne pressen kun rapportere om rygter. Det var især på grund af billeder taget af velkendte nordkoreanske tog som gjorde at verdens pressen forestillede sig at Kim Jong Un nu måtte være i Kina.
Derfor blevet mødet også først endeligt bekræftet den 28 marts, den dag Kim Jong Un tog tilbage til Nordkorea. Det var også den dag vi rejste til Nordkorea. Vi nåede kun at høre om mødet på vores hotel om morgenen, og vi var derfor meget spændte på hvor meget nordkoreanerne havde nået at høre om dette møde. Det var jo dugfriske nyheder, og vores forestilling var at det ellers så lukkede land ingenting havde hørt.
Men vi blev klogere.
Efter vi havde hilst på vores guider, kørte vi hen til Kim Il Sung Square. Ved ankomsten skulle vi gå en tur rundt på pladsen, og det første spørgsmål vores guider stillede os var: “Har i hørt om mødet mellem vores store leder Kim Jong Un og den kinesiske præsident?
Medierne i Nordkorea
En fra vores gruppe var dog stadig skeptisk. Han var sikker på at det kun var guiderne der havde hørt om mødet og at de var blevet instrueret i at spørge os, for at vise de kendte til omverdenen.
Da vi ankom til hotellet om aftenen, sad vi på hotellets bar og snakkede om de kommende dage og programmet for turen. Pludselig var der en som fik øje på at tv’et var skiftet til en nyhedsudsendelse. Det var den berømte nyhedsvært som var kommet på skærmen
Ganske vist forstod vi ikke alt hvad hun fortalte, men vi høre at det omhandlede Kim Jong Un, og udsendelsen indeholdt billeder fra mødet mellem Kim Jong Un og den kinesiske præsident. Vi var dog endnu ikke helt overbevist om at alle nordkoreanere havde hørt om mødet.
Dagen efter kørte vi med metroen. og der blev al vores tvivl gjort til skamme.
På hver station i metroen, er dagens avis stillet op for at befolkningen har let adgang til nyhederne. I disse aviser, kunne vi igen se billeder fra mødet, og vi kan dermed konstatere at befolkningen i Nordkorea havde hørt om det netop overstået topmøde i Kina.
Mødet mellem USA og Nordkorea
Udover mødet mellem Kina og Nordkorea, som allerede var foregået var vi meget interesseret i at høre hvordan nordkoreanerne opfattede den anspændte situation der har været i forhold til USA, og hvordan de synes Donald Trump havde fungeret som præsident.
På vores bustur til Kaesong som er grænsebyen til Sydkorea, spurgte vi derfor vores guide. Hun havde godt hørt at der var ved at blive arrangeret et møde mellem Trump og Kim Jong Un. Hun var dog overbevist om at mødet skulle foregå i Nordkorea, og ikke i Sverige som vi ellers havde hørt. Vores guide fortalte at det var Kim Jong Un der havde inviteret Donald Trump, og at det selvfølgelig burde være ham der skulle besøge deres land. Hun kunne dog godt se en pointen i at mødes på halvvejen i et neutralt land.
Soldaten ved DMZ
Den mest interessante viden om hvor velinformerede nordkoreanerne var, oplevede vi ved selve grænsen til Sydkorea.
En af de nordkoreanske soldater vist os rundt ved grænsen, og efter rundvisningen kunne vi tage nogen billeder. Mens vi stod og tog en masse billeder af et af de mest intense militære områder i verden, så soldaten sit snit til at spørge os hvad vi synes om topmøderne og situationen mellem Nordkorea og USA.
Det ville Gustav fra vores gruppe selvfølgelig gerne fortælle. Han fortalte soldaten at han synes dialog er vejen frem og at møderne derfor som udgangspunkt er en rigtig god ting. Møder er dog ikke alt, og Gustav forklarede at hvis nationerne skal ende ud i en fredelig situation, så krævede det at alle både den amerikanske præsident og at Kim Jong Un var forberedt på kompromiser.
Vi fandt altså ud af at nordkoreanerne har hørt om topmøderne. Vi fandt ud af at nordkoreanerne er mere informeret end man som udgangspunkt går og tror. Vi fandt ud af, at den eneste måde at opleve den nordkoreanske vinkel helt rigtigt, er ved at rejse dertil og snakke med nordkoreanerne. Så hvis du er interesseret i at opleve helt nye vinkler, så er du mere end velkommen på vores næste rejse til Nordkorea.