Den stor leder Kim Jong Un, kendt og berygtet af mange. Frygtet af måske endnu flere.
Men hvem er han egentlig? Hvad ved vi med sikkerhed om Kim Jong Un, og hvad har han ændret siden han fik posten som Marshall i Nordkorea

Rejse til Nordkorea Kim Jong Un

Faktaboks

  • Navn: Kim Jong Un (김정은)

  • Født: 8 Januar 1983*

  • Far: Kim Jong Il

  • Leder: Marshall af Nordkorea og leder af regimet Nordkorea siden 17. december 2011

Hvordan Kim Jong Un fik magten

Kim Jong Un er den den yngste af en søskendeflok på 3 brødre.
De to andre brødre var oprindeligt førstevalg til rollen som landets leder.
Da den ældste bror Kim Jong Nam, forsøgte i at komme ind i Disneyland Tokyo på et falsk pas i 2001, og mister herefter al respekt, og alle muligheder for at blive Nordkoreansk leder. Den anden bror Kim Jong Chul, blev af befolkningen og andre nordkoreanske ledere anset for at være for feminin, og var derfor stort set ikke i overvejelse til at blive næste leder. Kim Jong Un var derfor det naturlige valg, i de fleste nordkoreaneres øjne.

Hvad Kim Jong Un har opnået som leder

Der har været mange skrækhistorier fra Kim som leder. Blandt andet at han i 2014 henrettede hans onkel og hele onklens familie, da de blev fundet skyldige i forræderi.Samtidig har der været en masse uro med landets atomvåben program, og en masse optrapning til andre konflikter, som dog ikke er resulteret i nogen decideret angreb eller krig. Denne typer historier, med mord, våben og krig fylder typisk mest i medierne, men betyder det så at Kim ikke har udrettet andet end vold og ødelæggelse? Svaret på dette åbenlyse retoriske spørgsmål, er selvfølgelig nej.

Turisme

Siden Kim Jong Un overtog magten, har der været en klar indikation, for større åbning af landet. Nordkorea vil gerne vise hvem de er og hvad de står for. I 2015 var der 200.000 udlændinge som rejste ind i landet. Af dem var 1.500 vesterlændinge, og resten var primært forretningsfolk fra Kina.
Målsætningen er at dette tal skal stige til 2 millioner i 2020. Det er klart et en tidobling af turismen, ikke kommer af sig selv, og Kim Jong un har derfor sat flere forskellige projeter igang for at tilgodese dette.
Blandet bygget et skisports resort i verdenklasse, nye hoteller og øget antallet af elever på universiteterne som skal lære sprog. Heriblandt både tysk og engelsk. Jo flere nordkoreanere der møder udlændinge og lærer at kommunikere med dem, jo større chance er der for at de lærer noget om omverdenen, samt omverdenen lærer noget om Nordkorea. Om de når 2 millioner besøgende i 2020 er svært at forudsige, men du kan selv være en af de næste besøgende og tage med på vores næste rejse til Nordkorea.

Befolkningen

Da Kim Jong Un overtog lederskabet, blev han anset som værende for ung og uerfaren. Hans militære erfaring var begrænset, og han var den yngste af de tre brødre. Samtidig var der andre i familien og regimets ledelse som ønskede magten. Heriblandt onklen, der som nævnt blev henrettet.

Med tiden har Kim Jong Un, gennem sine gerninger, taler og bedrifter overbevist den Nordkoreanske befolkning om at han er den sande leder. De lokale nordkoreanere, som vi har mødt på vores rejser, har alle omtalt lederen, som kompetent og kærlig.
Da vi spurgte vores guide, om hun nogensinde havde mødt Kim Jong Un, fortalte guiden at hun ville ønske at møde ham personligt, men dog stadig havde det til gode. Hun havde dog stået på Kim Il Sung Square, og hørt en af hans taler. Hun stod ca. 100 m. fra talerstolen og omtalte det som en af de største dage i hendes liv. Det var tydeligt at mærke den oprigtige beundring for lederen.

Mødet med Trump

Som den første nordkoreanske leder nogensinde, mødtes Kim Jong Un med en amerikansk præsident. Det. var den 12. juni 2018. Mødet mellem Kim Jong Un og Donal trump blev af alverdens medier set som en historisk dag. Ikke nødvendigvis pga. hvad eftervirkningerne af mødet var, men selve signalværdien i at en sidden amerikansk præsident og en nordkoreansk leder mødes. Dette møde anses samtidig for at være endnu et tegn på at Kim Jong Un ikke er som sine forgængere. Han anses som en leder der er mere åben udadtil og en leder som fokusere på dialog og kommunikation fremfor trusler og atommagt.

Som nævnt, der er mange historier, myter og fortællinger om den store leder Kim Jong Un. Det er dog umuligt at gisne om, hvad der vil ske i fremtiden. Vil landet åbne endnu mere op? Vil atomvåben programmet fortsætte og udvides? Vi ved det ikke, men vi ved det er utroligt spændende, og det vil vi blive ved at fortælle om!