Helligtrekongersdag i Rusland
Helligtrekongersdag er en kirkelig festdag den 6. Januar som i Danmark typisk går ubemærket hen. For de ortodokse kristne i Rusland er det til gengæld en stor begivenhed, der indeholder en iskold dukkert.
I Rusland bliver Helligtrekongersdag fejret 13 dage senere, altså d. 19. januar (grundet at man stadig i nogle sammenhænge bruger den gamle kalender). Dagen bliver markeret med at de ortodokse russere hopper i iskoldt vand for at fejre jesu-dåb. Nogle steder bliver der skåret et kors ud i isen og bygget en trætrappe i hver ende, mens man andre steder stiller et bassin op til lejligheden. De ortodokse russere går ned ad trapperne, slår kors 3 gange og dykker ned med hovedet under vandet.

En kold men god timing

Da jeg flyttede til Rusland i 2018, ankom jeg lige netop til den helligdag og tænkte “Det skal jeg prøve”. Jeg er hverken religiøs eller vinterbader, men jeg elsker at prøve nye ting af og presse mine grænser, så jeg besluttede mig for at gøre netop dette. En beslutning jeg tog på trods af, denne vinter var exceptionel kold og målte ned til -25 grader.
Vinterbadning

Min moster og jeg kørte ud til et kloster i Kazan der er kendt for at afholde arrangementet til jesu-dåb. Klosteret var fyldt med mennesker, og man spottede straks to meget lange køer. Den ene kø førte til klosteret. Her stod mennesker med tomme 5l vanddunke for at fylde dem op med helligt vand. Den anden kø førte til søen ved siden af klosteret.

Vinterbadning

En dukkert i -25 grader i Rusland

Der var skåret et stort hul ud i isen, og folk havde et lille træskur til at klæde om i. En kvinde, jeg snakkede med, fortalte, at hun havde stået i kø i 2 timer i den første kø og 1,5 time i den anden kø sammen med mig. Jeg kan fortælle, at efter man har stået i 1,5 time i -25 grader, så er det ikke ligefrem en iskold dukkert, man ser frem til. Men en udfordring er en udfordring.

Adil Vinterbader
Da det blev vores tur, gik det stærkt. Overtøjet røg af og på bare fødder trippede vi ud til bassinet, og vi gik direkte ned i vandet. Det skulle bare overstås så hurtigt som muligt. Ligeså snart din krop er helt nede i vandet, føler du en brændende fornemmelse i hele kroppen, og tænker overhovedet ikke over, at det er koldt. Det føles fantastisk og resten af dagen er kroppen fuldstændig afslappet. Vi fik hurtigt tøj på og tog direkte ind for at få en varm kop te og glühwein for at fejre dagens beståede prøvelse!

Er du klar til at hoppe i vandet d. 19. januar for at fejre Helligtrekongersdag i Rusland?