Internet i Nordkorea

2018-09-30T19:02:36+00:00

Noget, der overrasker utroligt mange, er, at når vi er afsted på vores rejse, så har vi ingen adgang til internettet. Nogen spørger om det så ikke bare kun er på hotellet, men nej: Vi har slet ingen adgang til internet, når vi er afsted på vores rejser til Nordkorea. Faktisk så har vi slet ingen kontakt med omverdenen.

Fra sekundet vi har krydset grænsen forsvinder signalet på vores telefoner. Vores online tilstedeværelse er forsvundet, og det noget vi i nu til dags alle prøver mindre og mindre.

Måske tænker du, jamen har I slet ingen kontakt til omverdenen? Faktisk, har jeg aldrig haft kontakt med nogen udenfor Nordkorea, mens jeg var i landet. Det er dog muligt at få kontakt.

Internetadgang

Der findes faktisk mulighed for at få internet, mens man er i Nordkorea. Jeg har dog personligt aldrig prøvet det. Hvordan ved jeg så, man kan få internet? Jeg ved det, fordi journalister tit får adgang, så de kan rapportere direkte fra store begivenheder. En dansk journalist som Rasmus Tantholdt bruger også de sociale medier, mens han er i Nordkorea. Der kan man blandt andet følge med på hans Instagram.

Hvis turister har lyst til at få et sådan simkort til deres telefoner, kræver det en særlig grund, og det er dyrt. Præcist, hvor dyrt det er, ved jeg ikke, og vi har aldrig spurgt om det, når vi er afsted.

Hjemmesider i Nordkorea

I Nordkorea anslås det at 0,1% af befolkningen har internetadgang. Det betyder dog ikke at nordkoreanerne ikke får stillet lyster på sociale medier og hjemmesider med opskrifter. Der skulle nemlig eftersigende være hele 28 hjemmesider på det nordkoreanske internet. Disse hjemmesider skulle have emner om alt fra nordkoreanske film til madopskrifter. Disse hjemmesider kan dog sædvanligvis ikke besøges af udlændinge.

Telefon fra hotellet

En mere oplagt måde at få kontakt til hjemmet er på en mere traditionel måde – nemlig ved at ringe. På hvert værelse er er der en gammeldags fastnettelefon og en tilhørende prisliste. På prislisten ses, hvad det koster at ringe til hvert land. Til Danmark koster det 15 kr. i minuttet. Netop på grund af prisen har jeg ofte besluttet, at det godt kunne vente indtil jeg skulle ringe hjem.

På vores sidste rejse var der dog en af de deltagende, der ringede hjem til sin familie, da hans bedstemor havde fødselsdag.

Tv i Nordkorea
Opkald fra Nordkorea

TV-nyheder

På de samme værelser er der også fjernsyn. Her er endnu en kontakt med omverdenen (ganske vist envejskommunikation) i form af udenlandske nyheder. Det kan både være CNN, BBC eller en tysk nyhedskanal. Disse kanaler er dog kun tilgængelige på værelserne. De andre steder vi er, ser vi kun indenlandske nordkoreanske nyheder.

Postkort fra Nordkorea

En måde jeg dog selv har prøvet at ”kommunikere” med omverdenen er måske den mest simple form der findes. Nemlig det helt traditionelle postkort. Udover at være en fremragende souvenir, så er der noget helt personligt og unikt over en håndskreven hilsen. En håndskreven hilsen fra et af verdens mest isolerede lande. Det tager ganske vist noget tid før et postkort kommer frem – det kender vi jo selv fra Post Nord i Danmark. Til gengæld er et enkelt frimærke nok, også bliver postkortet sendt fra Nordkorea til Danmark.

Jeg ville gerne kunne at se postkortene altid kom frem, men på vores seneste rejse ville jeg sende et kort til en veninde i Danmark. Hun havde rent faktisk glædet sig til at modtage kortet, for hun troede ikke på det var muligt. Nu, i skrivende stund 6 måneder efter, er det stadig ikke kommet frem så jeg bliver nød til at sende et nyt på min næste rejse.

Jeg har dog besluttet at jeg for en sikkerhedsskyld hellere må tage nogen ekstra med hjem, for man ved jo aldrig med det postvæsen 🙂

Postkort fra Nordkorea

Above Borders på de Sociale medier

Hvis du følger med på Facebook når vi er ude at rejse, vil du altid kunne følge med i vores program og hvad vi laver den pågældende dag. Det kan måske lyder mærkeligt når jeg lige har sagt at vi ikke er på nettet mens vi er afsted – og nu til en indrømmelse.. Det er faktisk lidt snyd.

Ganske vist er programmet præcist det vi laver (eller i hvert fald forventer vi laver), men de billeder der hører til at taget på tidligere rejser. Derfor skal du selvfølgelig være mere end velkommen til at følge med. Du kan selvfølgelig også tilmelde dig en af vores kommende rejser hvis du vil have oplevelser med egne øjne.

Om forfatteren:

Jonas har rejst til Nordkorea mange gange og har siden sit første besøg følt at Nordkorea er meget mere end krig, atomvåben og Kim Jong Un. Derfor forsøger Jonas altid at fortælle sine oplevelser med udgangspunkt i menneskerne og befolkningen i Nordkorea. Du kan læse meget mere om Jonas her