Jeg er vågnet klokken 4. Det tror jeg aldrig jeg har prøvet før på nytårsaftensdag. Jetlaggen fra vores rejse herover sidder åbenbart stadig en smule i kroppen, selvom det er 4 dage siden jeg tog afsted. Det kan selvfølgelig også være, det bare er fordi, jeg glæder mig så meget til nytårsaften i Nordkorea, at jeg simpelthen ikke kunne sove mere af bare spænding. Min morgen er derfor også startet rimelig stille og roligt. Jeg har endda fået mig et karbad på hotellet. Morgenmadsbuffeten er den samme som det plejer – bevares, det er da også ganske godt, jeg havde bare håbet en smule på at der var gjort noget ekstra ud af det i dag, nu det er den 31. december.

Tilbageblik på 2018

En god måde at slutte året af på er altid at kigge tilbage. Det kan være det er derfor at vi skal besøge krigsmuseet. Det museum kigger dog lidt længere tilbage i tiden, end jeg gør. Jeg forsøger at fokusere på det år, vi er ved at afslutte, og jeg sidder med en meget tilfreds følelse. Det har været et fantastisk år. Et år fuld af rejser og oplevelser. Et år der for mig har bekræftet at verden er meget mere end der hvor man selv kommer fra, og at hver eneste interaktion med et andet menneske, selv i nabolaget, bekræfter at verden er så meget mere, end det vi går og tror. Netop derfor sidder jeg og kigger tilbage på et år hvor det virkelig er lykkedes at give mange flere oplevelser og nye vinkler til alle medrejsende – Noget som selvfølgelig skal fortsætte i 2019 med endnu flere rejser og destinationer.

Nytårsaften i Nordkorea

Før det bliver 2019 skal vi dog først afslutte 2018 med et brag. I min omgangskreds har det været en god stående joke, at jeg i Nordkorea ikke skal springe, men ”sprænge” ind i det nye år. De fleste har også foreslået, at fyrværkeriet måske vil ligne en padehat. Det er selvfølgelig alt sammen sagt med et glimt i øjet. Min omgangskreds har dog ikke taget helt fejl. Nytårsfejringen er nemlig et stort nummer, også i Nordkorea. Hvert år den 31. december arrangeres der nemlig en isskulptur festival. Det er selvfølgelig en festival vi skal besøge. Derudover har der også været rygter om en ekstra kunstnerisk optræden i år. En optræden der starter 23.30, holder pause ved midnat når vi skal tælle ned, og fortsætter en halv time mere. På den måde kan året både slutte og starte med en fest.

Da klokken ramte midnat var der ganske rigtigt masser af krudt der blev fyret af. Det hele startede med en nedtælling fra 10, hvor hvert enkelt tal blev skudt op på himlen. Da vi ramte 0, begyndte himlen at lyse mere op end jeg nogensinde har set før. Ganske vidst har jeg før i tiden set masser af fyrværkeri, men aldrig så kompakt, intenst og velorganiseret. Det var til kæmpe jubel for alle de 50.000 nordkoreanere som var ankommet til pladsen for nytårsfejringen. I løbet af den næste halve time fortsatte optræden på scenen, mens himlen fortsat blev lyst op. Der bliver nemlig ikke sparet på fyrværkeriet i Nordkorea.

nytår nytårsrejse Nordkorea pyongyang rejse

Det havde dog også været mærkeligt hvis der var blevet sparet, eftersom den optræden vi så var både kunstnerisk, flot og imponerende – Fyrværkeriet skulle jo passe til. Forestillingen og affyringen blev afholdt midt på Kim Il Sung Square, hvorfra vi både har udsigt til Grand Peoples Central Study House og Juche Tower. Hvis man stod i den rigtige ende af pladsen, ville man opleve at fyrværkeriet spejlede sig i vandet og genskæret gav den dobbelte oplevelse af festlighederne. Festligheder som alt i alt levede op til alle mine forventninger om en fantastisk nytårsfejring. En fejring der passer perfekt til det kommende år.

Fyrværkeri nytårsaften i Nordkorea

Tilbage på hotellet ringede jeg til de kammerater, jeg normalt holder nytår med. Det er faktisk første gang jeg nogensinde har ringet udenlands fra Nordkorea. På grund af tidsforskellen var mine venner kun lige kommet til Dronningens nytårstale – det lød dog stadig som om de ville få en fremragende aften. Derfor fik jeg sagt farvel inden jeg nu sidder jeg og tænker på det kommende år. Et år hvor jeg igen skal rejse til Nordkorea og Above Borders igen vil arrangere en nytårsrejse dertil, for vi mener det var en helt fantastisk oplevelse som skal deles med endnu flere! Vil du med?