Nowruz er navnet på det iranske nytår, som markerer den først dag i foråret. Oftests fejres nytåret den 21. marts, og den forbindes tit med religionen zarathustrisme, der betyder ’ny dag’ på farsi. Dagen markerer tidspunktet på året hvor døgnet er inddelt i lige mange dagtimer og nattetimer.
I Turkmenistan fejres foråret med Nowruz Bayram – forårsfestival. Det giver befolkningen en todages ferie, hvor skoler og virksomheder er lukkede. Ud over foråret er fejringen en hyldest til diversitet og den turkmenske kultur med forskellige stammer, der lever sammen.
Nowruz Bayram foregår altid uden for byerne. Det gør blandt andet Asjkhabad til en spøgelsesby i dagene, hvor festlighederne finder sted. Hovedfestivallen foregår i den sub-bjergrige dal Akhal. Her mødes man på en stor plads, som minder meget om en festivalplads – med telte og boder. Her kan man købe mad og drikke, og der arrangeres optrædener med dans, heste og andre traditionelle aktiviteter.
Nowruz rundt omkring i verden
Traditionen med Nowruz er ældgammel og går minimum 2500 år tilbage. Den høstede dog først international anerkendelse omkring år 2010. Ud over Turkmenistan fejres Nowruz også i Iran, Azerbaijan, Afghanistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Kasakhstan samt en række vestlige provinser i Kina. Derudover fejres Nowruz af Kurderne i Tyrkiet, Syrien og Irak samt tatarerne og basjkirerne i Sydrusland.