Kazan
Hverdags overtro er meget almindeligt i Rusland. Der er en lang liste af ritualer, som er gode at være opmærksom på. Man kan nemlig hurtigt gå hen og blive opfattet som uhøflig. Mange russere ved ikke hvor disse overtroiske ritualer kommer fra. De fleste gør de forskellige ting helt ubevidst, fordi det er noget, de har gjort siden barnsben.
Her kommer et par vigtige eksempler på hverdagens overtro i Rusland, som er gode at vide, hvis du rejser dertil.

Sæt dig aldrig ved en bordkant som ugift

Ugifte mænd og kvinder må aldrig sætte sig ved en bordkant, da det betyder at de ikke vil blive gift. Du kan være sikker på, at en gift russer hurtigt vil bytte plads med dig, hvis du skulle komme til at sætte dig ved en bordkant som ugift.

Giv altid et ulige antal blomster

Når du køber en buket blomster i forbindelse med en glædelig begivenhed, så skal der altid være et ulige antal blomster i buketten. Når man vil lægge blomster på gravsten, tager man et lige antal blomster med. Skulle man komme til at give et lige antal blomster ved en glædelig begivenhed? Ja, så vil modtageren som regel tage én af blomsterne ud og ligge den i en separat vase.

To personer med samme navn giver held

Befinder du dig sammen med to personer med samme navn, så kan du stille dig imellem dem og ønske dig noget. Det kan dog være, at de to personer bliver lidt irriterede, da du fratager noget af deres held for at kunne få dit ønske opfyldt.

Du skal altid sætte dig ned før en rejse

Inden du går ud af døren og skal afsted på en længere tur eller rejse, skal du altid sætte dig ned og holde et minuts stilhed. Det er en måde at sikre at rejsen bliver god, og giver dig mulighed for at tænke over om du har husket alt.

Adil Rusland

Når du først er gået ud, skal du ikke vende tilbage

Det betyder uheld hvis du er gået ud af hjemmet, og du så skal vende hjem igen med det samme. Det gælder primært, når du skal ud på en længere tur eller rejse og ikke når du bare skal ud og handle. Som regel vil man prøve at undgå at vende hjem. Hvis det absolut ikke kan undgås, så skal man se sig selv i spejlet inden man går ud igen. Det er en måde at snyde det onde på.

Du må aldrig give hånd over en dørkarm

Når du besøger folk i Rusland, skal du altid vente med at give hånd eller kramme dem, du besøger, indtil du er trådt over dørkarmen og ind i deres hjem. Det siges, at dæmoner opholder sig i dørkarmen og dermed er et ondt sted.

Giv aldrig knive, ure eller tørklæder i gave

Tørklæder betyder tårer, knive er et tegn på fjendtlighed, og ure betyder at man kommer til at skilles. Hvis man absolut vil give en af disse ting i gave til en, eller man ikke er bevidst om denne overtro. Så vil modtageren som regel give dig en mønt for at skabe illusionen af at købe varen fra dig.
Overtro i Rusland

Du må ikke overrække penge om aftenen

Hvis du skylder familie og venner penge, så skal du altid overrække dem pengene om dagen. Efter mørkets frembrud er det ikke tilladt at overrække penge direkte. Hvis man absolut ikke kan vente til næste dag, skal man lægge pengene på gulvet hvor pengemodtageren så skal samle pengene op. Nogle personer overrækker aldrig penge direkte fra hånd til hånd (heller ikke om dagen), og vil altid lægge pengene på bordet. Der skal de samles op af modtageren. Alt dette gælder selvfølgelig kun blandt familie og venner. Derfor kan russisk overtro ikke bruges som undskyldning for at slippe for bar regningen!

Man må ikke fløjte i hjemmet

At fløjte i hjemmet medfører økonomiske problemer. Kommer man til at gøre det, vil man med al sandsynlighed blive mødt med frasen: "Lad være med at fløjte. Du kommer ikke til at have penge hvis du gør det."

Ingen tomme flasker på bordene

Når du sidder ved et middagsbord og tømmer en flaske sodavand, vin eller vodka, så skal du stille den tomme flaske under bordet.
Legenden bag ritualet om de tomme flasker siges at komme fra en skik, som Kosakkerne lærte i Paris, da de vandt over Napoleon i 1814. I de Parisiske spisesteder skulle man nemlig betale for sine drikkevarer, efter hvor mange tomme flasker der stod på bordene. Kosakkerne satte derfor nogle flasker under bordet, så regningen blev mindre.

Overtro i Rusland er altså meget almindeligt. Skal du med til sommer og opleve mere hverdags overtro sammen med mig? Se rejsen lige her