Siden min første rejse til Nordkorea i 2015, har jeg utallige gange hørt: “I får kun vist, hvad det er, regimet vil vise jer”. Ganske vist har vi altid to guider med os, og der er restriktioner til hvad man som turist kan besøge i Nordkorea. Jeg har dog tit spurgt tilbage: “Hvad er det, du gerne vil opleve, som du mener, du ikke må?”. Herefter falden snakken tit på at se landet, Komme udenfor Pyongyang, og ikke blot køre i en bus mellem to store byer. Rent faktisk komme ud og se, opleve og mærke landet Nordkorea. En ting er at få lov at opleve landet, men hvordan kommer man helt tæt på?
Efter jeg havde mødt Oliver fra Behindhandlebars, var jeg ikke i tvivl - den bedste måde at komme helt tæt på et land, er på cyklen.
Cykling Pyongyang Nordkorea
Nordkorea natur Kuwol

Den første tur - Gennem Pyongyang

Den første hele dag vi havde i Nordkorea, var en helligdag. Det var derfor ikke tilladt at cykle rundt i landet. Da det på dag nummer 2 blev tid til at cykle, var vi derfor alle spændte. De nye cykler stod klar, og vi skulle nu gennem hovedstaden, Pyongyang, på cykel.
På mine andre rejser har jeg typisk mærket bylivet gennem vinduet i bussen. Selvom det egentlig er de samme ting, man kan få øje på, så er der en kæmpe forskel. Jeg fik lige pludselig øje på de mindste detaljer og øjenkontakt med utallige personer. Jeg lagde mærke til skolebørn der passede deres pligter for skolen, fiskere ved bredden, fodboldspillere der trænede, håndværkere der vinkede og andre cyklister som ringede af os, fordi vi var for langsomme - Det var som at være en del af den nordkoreanske hverdag og myldetrafik. En hverdag som har ry for ikke at eksistere - men her var vi midt i den. Selve cykelturen sluttede ved Juche Tower. Verdens største stentårn, 170 meter højt. Det var nu på tide at pakke cyklerne ind i bussen, for vi skulle køre til næste rute.

At blive sluppet fri på motorvejen

Anden tur på cyklen var på den 6 sporet motorvej der løber fra Pyongyang til Nampho. Ja du læste rigtigt. Motorvej.
I ingen andre lande har jeg prøvet at cykle på en motorvej, og min første tanke var egentlig at det da godt kunne gå hen og blive lidt små farligt. Faktum var, at der ingen biler var på vejen, og det var derfor ganske sikkert.
Udover at være sikkert, så var det en fantastisk oplevelse. Det føltes som at være blevet sluppet fri. Siden min første rejse til Nordkorea i 2015, har jeg aldrig prøvet at være så fri i Nordkroea, som jeg var, da vi blev "sluppet løs" på denne motorvej. At kunne cykle afsted, mærke vinden i ansigtet og nyde naturen. Dét var fantastisk.
Cykelrejse i Nordkorea

Den utrolige koreanske natur

Motorvejen, hvor fantastisk den end var, var dog langt fra højdepunktet af vores cykelruter på denne cykelrejse i Nordkorea. Jeg har ofte hørt at den nordkoreanske natur skulle være utrolig. Det har dog ofte været fra nordkoreanere, og de er typisk ikke blege for at rose deres eget land. Derudover, er jeg under normale omstændigheder ikke en decideret "natur-person". Det er faktisk sjældent, at jeg rejser nogle steder hen for at opleve natur. Jeg er - normalt - langt mere interesseret i at møde personerne i landet. Jeg fik dog øjnene op for at det ikke er den eneste måde at rejse på. Det skete den dag vi besteg Kuwol bjerget. Et bjerg der ligger i den vestlige del af Nordkorea. Hele gruppen skulle til toppen, 477,4 højdemeter.
Jeg husker da vi nåede toppen. Jeg pustede stadig. Jeg havde svært ved at få vejret. Selvom jeg endda troede, at jeg var i god form, så skulle jeg måske have cyklet en smule mere inden. Det var hårdt. Det var udmattende. Men: Det var det hele værd.
Især, det øjeblik da vores guide Mr. Rim fandt picnic kurven frem. Koreansk gimbap og andre koreanske specialiteter kombineret en kold koreansk øl fra bussens køler. Dét var en utrolig følelse og prikken over i'et.
Bike on Highway
Juche Tower bike
Denne cykelrejse blev arrangeret sammen med BehindHandlebars. En cyklerejse i Nordkorea, for at vise landet fra en helt ny vinkel, nemlig fra vinklen bag cykelstyret. Du kan læse mere om hvordan vi arrangerede rejsen her. Der kan du også se flere billeder og vidoer fra cykelrejsen og høre hvordan Oliver fra BehindHandlebars synes det var at cykle i Nordkorea. Hvis du selv har fået lyst til at cykle i Nordkorea så kan du også se vores næste cykelrejse.