Helligdage i Nordkorea

Det kan nogen gange være svært at holde styr på alle de ting der skal fejres. Om det er fødselsdage i familien, venners nye arbejde eller nationale helligdage. Det gælder også i Nordkorea, især når det kommer an på helligdage i Nordkorea. 

For at kunne holde helt styr på alle fejringer har vi herunder samlet en liste over alle de helligdage der findes i Nordkorea og hvorfor hver enkelt dag fejres. 

Overblik over helligdagene

1. januar - Nytårsfejring

Den første dag i året er en helligdag - præcis som i Danmark. Det kan da også være nødvendigt når man har fejret nytår dagen inden. Dagen er tiltænkt at skulle tilbringes med familie - for det første måltid i det nye år skal være med ens familie. Derudover så findes der en is-skulptur festival på Kim Il Sung Square. Her kan man komme forbi og se de flotte miniature skulpturer af monumenterne i Nordkorea.

16. februar - General Kim Jong Ils fødselsdag

General Kim Jong Il var den 2. leder af Nordkorea, og lederens fødselsdage fejres stort. Det er faktisk oftest disse helligdage der er de mest fejret. Det skyldes at landets befolkningen generelt ærer lederne af Nordkorea på alle tænkelig måder. Lederne er ikke blot "ledere", de er både grundlæggere af landet, fædre til befolkningen og forsørgere. 

9. april - General Kim Jong Il valgt som Chairman

15. april - Præsident Kim Il Sung fødselsdag

Præcis som General Kim Jong Il fødselsdag, fejres Præsident Kim Il Sungs fødselsdag. Kim Il Sung var grundlæggeren af Nordkorea og landets første præsident. Han er den nordkoreanske leder som gennem tiden er blevet beundret mest, og hans fødselsdag fejres derfor naturligt i stor stil. Hans fødselsår i 1912 bruges i øvrigt også som Nordkoreas tidsregning i forhold til antal år og kaldes Juche år. Året 2019 er derfor Juche 108.

1. maj - Arbejdernes international kampdag

1 maj er arbejdernes internationale kampdag, og den fejres også i Nordkorea. I 1989 blev dagen endda fejret ved at åbne verdens største stadion, nemlig May Day Stadium.

1. juni - International Children day

I Nordkorea er børnene landets kejsere. Derfor fejres de flere gange om året, f.eks. på International Children Day.  I hver by findes der også et palads dedikeret til børnene. I Pyongyang findes der endda 2 børnepaladser.

6. juni - School Children day

Den 6. juni er endnu en helligdag i Nordkorea der fejrer børnene. Denne dag er dog en mere intern national helligdag. Der findes nemlig en forening for nordkoreanske børn som hedder Young Pioneer. Børnene i denne forening er i alderen mellem 8 og 15 år, og kendetegnes ved deres røde slips eller sløjfer som de alle bærer til officielle arrangement. 

27. juli - Victory day

Korea krigen sluttede efter 3 år og 32 dage den 27. Juli 1953. Det skete da den amerikanske hærfører, under FNs flag underskrev våbenhvile aftalen. I Nordkoreas øjne ansås dette som en sejr og en begivenheder der bliver fortalt meget om på det nordkoreanske krigsmuseum.

15. august – Liberation day from Japanese colony war 

Den 15 august 1945 stod Kim Il Sung i spidsen for frigørelsen fra den japanske besættelse og er en vigtig dag i grundlæggelsen af landet og dermed en vigtig dag i den nordkoreanske historie. Hele besættelsen varede i 40 år, og årstallene for start og slut ses på det flotte monument midt i byen, Arch of Triumph. På dagen for frigørelsen holdte præsidenten en tale på den plads der ligger for foden af monumentet. 

25. august - Songun Day

Songun politkken blev indført under Kim Jong Ils ledelse i 1995. Ideen bag, oversat til dansk, betyder “Militæret først” og ansås som et led i at bringe befolkningen tættere sammen som en enhed og blive stærkere sammen da man fra denne dag prioriterede militæret over alt andet. 

Derudover har en af vores tidligere guider Ms. Kim fødselsdag denne dag. Det var hun ret stolt over. 

9. september - National day

Landets national dag og en helligdag i Nordkorea der fejres i stor stil. 

Nordkoreas helligdage

10. oktober – Workers Party Foundation day

Denne helligdag er til ære for grundlæggelsen af det største parti i Nordkorea. Partiet hedder Workers Party og blev grundlagt samme år som frigørelsen fra den japanske besættelse. I forbindelse med partiets 50 års jubilæum i 1995, blev der på helligdagen præsenteret Workers Party Foundation Monument. Monumentet står midt i Pyongyang. 

9. november - Mors dag

Som så mange andre lande fejrer Nordkorea også Mors dag - og med god grund, for fortjener alle mødre ikke en helligdag?

I år 2019 er det den 9 november, men mors dag er ikke altid samme  dag.  

24. december - Kim Jong Suk fødselsdag

For de fleste er den 24. December juleaften. Det er da også muligt at holde jul i Nordkorea. Dagen er dog ikke en helligdag på grund af en kristen tradition - for generelt gør Nordkorea ikke meget ud af den kristne religion. Dagen fejrer i stedet fødslen af Kim Jong Suk. Hun betegnes af mange som landets moder da hun var gift med præsidenten Kim Il Sung og mor til Nordkoreas 2. Leder, generel Kim Jong Il og dermed også bedstemor til Nordkoreas nuværende leder Kim Jong Un. 

30. December – Marshall Kim Jong Un valgt som supreme commander of Korean Peoples army

2011 var året hvor Marshall Kim Jong Un overtog ledelsen af Nordkorea. 

Han var den tredje af Nordkoreas ledere. Den 30. December var dagen han blev valgt, og sidenhen er dagen blev gjort til en helligdag i Nordkorea og hvert år siden blevet fejret. 

Hvad er så særligt ved helligdagene i Nordkorea?

Danske helligdage kan nogen gange blive glemt når man blot glæder sig til at holde fri, men fælles for alle helligdage i Nordkorea er hvordan disse dage samler folket. En helligdag anses nemlig ikke som en fridag. Ganske vist skal nordkoreanerne ikke arbejde på deres traditionelle job, det betyder dog ikke at de blot kan ligge på den lade side. Der er nemlig meget aktivitet både som forberedelse og på selve dagen. Hvor meget arbejde afhænger af to ting.

1) Betydningen af helligdagen

Der er stor forskel på hvilken helligdag der rent faktisk bliver fejret. Helligdagene i august er f.eks. langt fra ligeså stor som fejringen af Kim Il Sungs fødselsdag.

2) Jubilæum

Hver gang helligdagen har “jubilæum” fejres det i endnu større stil. Det vil altså sige ved 10, 20, 30 år osv. 

Et særligt kendetegn i fejringen af helligdagene er hvordan befolkningen optræder i samlet flok. Denne optræden ses i forskellige former

Mass dance til næsten alle fejringer

Uanset hvad betydningen er af helligdagen vil stort set hele befolkningen besøge et af de steder hvor der findes statuer eller mosaik monumenter af Kim Il Sung og Kim Jong Il. Her vil lokalbefolkningen vise deres respekt først ved at lægge blomster for foden af monumentet og herefter bukke. Herefter går befolkningen til en af de mange åbne pladser i deres hjemby. På disse pladser vil der være en forestilling hvor først professionelle musikere vil spille for de tilhørende. Efter den forestilling bliver det de universitets studerende og deres læreres tur til at optræde. De skal nemlig fremvise noget der mest af alt minder om en fælles folkedans. Er det en af de større helligdage, som f.eks. Kim Il Sungs fødselsdags.

Militær parader ved jubilæum

Måske har du nogen gange set der er militære parader i Nordkorea. Disse militære parader har alle været i forbindelse med en af helligdagene. Det betyder dog ikke nødvendigvis at de kan ses hvert år. En militære parade i Nordkorea fremføres nemlig kun når bestemte helligdage har rundt jubilæum. Til gengæld bliver der så også skrevet om det i både Pyongyang Times og den månedlige udgivelse af Juche bladet. 

Hvis du har læst med hertil er du nu blevet meget klogere på de nordkoreanske helligdage. Hvis du ikke kan huske det hele er du selvfølgelig mere end velkommen til at besøge siden igen og bruge det som opslagsværk. Det kan også være at du selv har fået lys til at skulle deltage i fejringen af disse helligdage, som f.eks. sker på vores nytårsrejse. Det kan også være at det sker på en af vores andre rejser, så sørg for altid at holde øje med vores kommende rejser til Nordkorea.