Turkmenistan er en af verdens mest besynderlige lande. Det er en rejsedestination der nok ikke findes lignende andre steder. Rigtig meget af det kommer fra de spøjse beslutninger og ret underlige (set med danske øjne) begivenheder som sker i landet – og der er mange ting.
Men, på en af vores tidligere rejser, var der en af vores medrejsende som spurgte om vi ikke kunne lave en liste med disse ting, inden afgang. På den måde ville man forstår endnu mere hvor spøjst et land det er.
Det kan vi selvfølgelig godt. Vi besluttede faktisk at tage det et skridt videre og gøre denne liste tilgængelig for alle. For, selvom du ikke nødvendigvis er på vej til at rejse til Turkmenistan, så er du sikkert endt på disse sider fordi du er rejseintesseret, og nok også synes det er ret så interessante ting.
Hvis du er på vej til Turkmenistan, så er det endnu bedre – for her kommer 11 spøjse og besynderlige ting fra Turkmenistan.
1. Den første Præsident Saparmurat Niyazov lavede en kalender med sine egne navne
Der er mange historier om hvordan den første præsident havde en smule storhedsvandvid. En af de regler han indførte var blandt andet at han ændrede navn dage og måneder. Han indførte faktisk sin egen kalender. Det var dog til stor forvirring blandt hele landets befolkning, for det er altså ikke bare sådan at lære et nyt system. Det gjorde, især i starten, at mange simpelthen missede aftaler og f.eks. ikke vidste hvilke fag de havde i skolen på den pågældende dag. Da den nye præsident overtog magten ændrede de da også navnene tilbage til det oprindelige.
2. Ashgabat er verdens hvideste by
Hovedstaden i Turkmenistan, Ashgabat er verdens hvideste by. Det er den fordi langt størstedelen af byen er bygget af marmor. Det var simpelthen den første præsident der bestemte at Turkmenistan skulle have en flot og prægtig hovedstad – og hvad er flottere end marmor?
Udover at alle bygninger er er hvide, så er det faktisk også kun lovligt at køre i hvide biler i hovedstaden. Ja du får endda en bøde hvis din bil er beskidt.
3. Porten til Helvede opstod på grund af en ulykke
Darvaza krateret, bedre kendt som Porten til Helvede er nok en af Turkmenistans mest kendte seværdigheder – og med god grund. Det er jo et kæmpe brændende krater der er 60 meter bredt. Men, vidste du at det faktisk er opstået på grund af en ulykke?
I 1971 var der sovjetiske forskere som borede efter gas ude i ørkenen, men så indtraf ulykken og krateret brød sammen. Ud kom en masse giftig gas. Gas som de sovjetiske forskere satte ild til, og pudsigt nok, begyndte at brænde. Selvom forskerne tænkte det kun ville vare et par dage, ja så har det nu brændt i mere end 50 år.
4. Præsidenten skrev en bog om hvordan man lever som rigtig Turkmen – og byggede en statue af bogen
Niyazov storheds vanvid handlede ikke kun om at ændre navne på ugens dage. Han havde mange gode idéer. En af dem var at skrive en bog. Bogen kaldte han for Ruhnama – Sjælens bog. Bogen blev fast inventar på pensum i folkeskolen og når man skulle have kørekort ville man også blive bedt om at citere tekst fra bogen.
Som en ekstra trumf, så besluttede Niyazov også at der i Ashgabat skulle bygges et monument af bogen. Så midt i Ashgabat står der nu en lyserød bog.
5. De elsker Guinness World Records i Turkmenistan
Især den anden præsident af Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhammedow, elsker rekorder. Ja de har faktisk hele 19 Guinness World Records i Turkmenistan. En af dem er f.eks. verdens største indendørs pariser hjul som findes i Ashgabat.
Præcis hvorfor er at Gurbanguly er så vild med rekorder vides ikke, men man mener det hænger sammen med at Turkmenistan, udadtil, gerne vil vise hvilken pragt og storslåethed de har i Turkmenistan. Lidt ala samme grund som de har en flot hovedstad.
Guinness World Records er da også blevet kritiseret, da de som anerkendt medie er med til at blåstemple et totalitært styre.
6. Rygning blev forbudt efter præsidenten fandt ud af han havde dårligt hjerte
Niyazov var i sine unge dage storryger. Ligesom rigtig mange ledere i de gamle sovjetiske stater var. Det stoppede dog da Niyazov fandt ud af han havde et dårligt hjerte. Herefter begyndte han en større revolution af landets sundhed. Han indførte flere symboler, blandt andet Stairs of Health og så gjorde han det altså også forbudt at ryge. En regel der nu medfører en bøde på op til 50 USD. Det er også en regel der mest af alt bliver håndhævet i Ashgabat.
7. De fejrer melonens dag i Turkmenistan
Ligesom de elsker rekorder og symbolik i Turkmenistan, så elsker de også at fejre. Det gør de på de mange helligdage i Turkmenistan. En af disse helligdage er “Melonens dag”.
I august måned, flere steder i hele landet bliver der udstillet meloner af alle mulige slags – også i guld. Hvis du er i landet i august måned vil du derfor også opleve at blive inviteret til smagsprøver at de meloner der bliver dyrket i de mange regioner i Turkmenistan.
8. De viser kun gode nyheder i Turkmenistan
Alle kanaler og alle medier er statsejet. Der er selvfølgelig ansat journalister, ja vi har endda mødt nogen af dem på vores rejser, men de har især én regel de skal producere nyheder efter: Det er kun tilladt at vise gode nyheder.
Forklaringen skyldes, fra regeringens side, simpelthen at der findes så mange dårlige nyheder rundt omkring i verden. De mener altså ikke at at der er grund til at Turkmenistans presse er med til producere endnu flere dårlige nyheder. Derudover er det selvfølgelig også en måde at sikre der ikke bliver produceret noget der kunne kritisere regeringen på nogen måde.
9. Den anden præsident i Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhammedow, har lavet en rapsang med sit barnebarn
Titlen taler nærmest for sig selv, ikke? Selvom de turkmenske præsidenter har ry for at drive landet med ret hård hånd, så er den anden Præsident af Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhammedow altså ikke bleg for også at bidrage til underholdningen. Det har han andet gjort ved at synge denne rap sang sammen med sit barnebarn.
10. Droner er forbudt
Selvom der faktisk er en del regler i Turkmenistan som er anderledes i forhold til hvad vi er vant til i Danmark, så e dette faktisk en af de regler som er nyere. Før pandemien i verden måtte man nemlig godt filme med rone, men det har ændret sig nu. Ja faktisk så er det slet ikke muligt at få en drone med ind i landet, og hvis man er lokal og havde en drone i forvejen – ja så skulle man skaffe sig af med den.
11. Der findes to kæmpe lufthavne i Ashgabat formet som en falk
Den sidste ting vi fortæller dig i dette blogindlæg handler om lufthavnen. Eller, skulle vi sige lufthavnene i Ashgabat. Selvom der kun er ganske få turister der rejser til Turkmenistan, så bliver man ved ankomst mødt af et særsyn. Du lander nemlig i den kæmpe lufthavn som er bygget som en falk. Lufthavnen modtager kun ca. 5 daglige ankomster, og ganske mange mener at det er lidt af et ressourcespild med en så kæmpe lufthavn (også bygget i marmor).
Men, præsidenten forudså et problem. Hvad nu når han skulle flyve steder hen? Så blev man jo nødt til at lukke hele lufthavnen, bare for at han kunne komme afsted. Derfor besluttede han sig for at bygge en identisk lufthavn ved siden af – for så bliver der ikke for alt meget trafik.
Skal du rejse med?
Er du klar til at opleve et af verdens mest besynderlige lande? Så kan du rejse med til Turkmenistan. På denne side finder du både andre fortællinger fra landet og ser alle vores kommende rejser. Vi vil glæde os til at rejse med dig.